Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci?

Jak zrobić pyszne klopsiki w sosie pomidorowym?

Przygotowanie –

Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać starty 1 ząbek czosnku oraz 1 łyżkę masła, suszone oregano i paprykę w proszku, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z patelni i zmielić razem z mięsem lub drobniej posiekać na desce. Zmielone mięso wraz z podsmażoną cebulą umieścić w misce. Dodać bułkę tartą lub ugotowaną kaszę, jajko, sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować nieduże pulpeciki. Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Pod koniec na patelnię dodać starty drugi ząbek czosnku i lekko go zrumienić. Na patelnię z pulpecikami wlać gorący bulion, przykryć pokrywą i gotować przez ok.5 – 7 minut, w międzyczasie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania pulpecików. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut (jeśli używaliśmy indyka) lub ok.15 minut (w przypadku innego mięsa). W międzyczasie 1 – 2 razy zamieszać. Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Podawać z makaronem i tartym serem.

Jak się robi klopsy z mięsa mielonego?

W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, oregano, sól i podsmażoną cebulę z czosnkiem. W rękach formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Smażymy klopsiki na złoty kolor.

Jak zrobić pyszne pulpeciki?

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką, kaszą manną i bułką odsączoną z mleka. Wyrobioną masę mięsną doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać także przyprawę do mięsa. Z mięsa odrywać niewielkie kawałki i formować z nich pulpeciki. Obtaczać je w mące.

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym do słoików?

Gotując np pulpety nie wyłączając garnka wkładam pulpety do słoika, gorącym sosem zalewamy i od razu zakręcam. Jeśli to ma być zużyte w ciągu tygodnia to gotuję w garnku z wodą ok 10 minut, a jeśli słoiki mają przetrwać dłużej to pasteryzację przeprowadzam trzykrotnie.

Jak zagęścić pulpety w sosie pomidorowym?

Klopsiki w sosie pomidorowym – Delicious Time Klopsów chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Małe, mięsne kulki przygotowane podobnie jak kotlety mielone. Do tego sos pomidorowy. Mniam! Jest to jeden z tych przepisów, które zdarza mi się gotować co jakiś czas, a którego jak dotąd nie miałam czasu umieścić na stronie.

500 g mielonego mięsa wołowego 1 nieduża bułka 1 jajko 1 średnia cebula płaska łyżeczka soli pieprz (do smaku) 2 – 3 łyżek bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego – do smażenia ok.3/4 szklanki bułki tartej – do obtoczenia klopsików

Na sos:

bulion warzywny (może być przygotowany z kostki rosołowej) mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 – 1 1/2 szklanki zmiksowanych pomidorów bez skórki (można blenderem zmiksować świeże pomidory lub kupić zmiksowane już w puszce lub butelce)

Jeżeli chcemy bardziej zagęścić sos:

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej) 3 łyżeczki mąki pszennej 1/2 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:

łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania Bułkę umieszczamy w niedużej misce i zalewamy wodą tak, by cała bułka była zanurzona. Moczymy ok.20 min, aż całkowicie zmięknie następnie wyjmujemy z wody i dobrze odciskamy. W większej misce umieszczamy mięso mielone, odciśniętą bułkę, jako, drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej.

Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa wydaje nam się zbyt miękka, wówczas dodajemy jeszcze trochę bułki tartej i ponownie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy kulki (moje są troszkę mniejsze niż jajko). Gotowe kulki obtaczamy w bułce tartej, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się lekko zarumienią.

Między czasie gotujemy bulion – jeśli jest warzywny warto przygotować go nieco wcześniej, by gotował się ok.30 min., jeśli jest z kostki można go przygotować bezpośrednio przed podsmażeniem klopsów. Gdy klopsiki są podsmażone, przekładamy je do większego garnka i zalewamy bulionem (samym płynem, nie dodajemy ugotowanych w bulionie warzyw) tak, by wszystkie były przykryte.

  1. Całość gotujemy ok.10 min.
  2. Po czym dodajemy koncentrat pomidorowy (koncentrat dajemy do kubka, dodajemy troszkę bulionu, mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka z klopsami).
  3. Dodajemy także zmiksowane pomidory (jeśli ktoś nie lubi pestek, zmiksowane pomidory można przelać przez sitko).
  4. Wszystko gotujemy jeszcze przez 15 min.

Na koniec zagęszczamy sos mąką: 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej + 3 łyżeczki mąki pszennej + pół kubka zimnej wody, całość mieszamy i pomału wlewamy do sosu intensywnie mieszając rózgą kuchenną. Uwaga: jeżeli obawiamy się, że podczas zagęszczania mogą się nam porobić „kluchy”, wówczas zanim przystąpimy do zagęszczenia sosu lepiej jest wcześniej przełożyć klopsy na talerz, następnie zagęścić sos i włożyć klopsy z powrotem.

Czy pulpety obtaczamy w mące?

Przygotowanie. Mięso należy dobrze wyrobić z kaszą manną oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, obtaczamy w mące krupczatce i obsmażamy na oleju.

Ile jajek na kilogram mielonego na pulpety?

Ile jajek do mielonych zastosować, żeby kotlety dobrze się kleiły? – Najlepiej kierować się zasadą, że na 500 gramów mięsa powinno przypadać jedno jajko. Analogicznie, na kilogram mięsa stosujemy 2 jajka, a na 2 kg 4 jajka. Zachowanie odpowiedniej proporcji pozwoli uzyskać zbitą masę mięsną, a jednocześnie łatwo formować kotlety w pożądany kształt.

Jak zrobić klopsy mielone żeby były miękkie?

Przygotowanie –

Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 10 – 15 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, startą na drobnej tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, ale dzięki temu kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite i twarde. Uformować podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut, Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie.

See also:  Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Co dodac do klopsików mielonych?

Przyprawianie – Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na 1 kg mięsa wystarczy 1 płaska łyżeczka soli. Mięso mielone ze sklepu może zawierać sól. Należy uważnie czytać etykiety. Najczęstszym dodatkiem przyprawowym jest cebula, szczypiorek, koperek, natka pietruszki, czosnek, słodka lub ostra czerwona papryka, a także orzechy.

Ile gotować pulpety z mięsa mielonego?

Na gotujący się bulion wrzucać pulpety. Gotować około 20 minut.

Jak zagęścić sos do klopsików?

Jak zagęścić sos mąką? – Dodanie mąki lub zasmażki do sosu to metoda stosowana od lat przez gospodynie domowe. Aby zagęścić sos mąką, wystarczy do garnuszka wsypać łyżkę mąki i dolać trochę letniej wody. Składniki należy dobrze wymieszać, by nie było grudek.

  • Powstałą zawiesinę wlewamy powoli do garnka z gotującym się sosem.
  • Całość mieszamy przez kilka chwil.
  • A jak zagęścić sos zasmażką? Dokładnie w ten sam sposób, z tym że najpierw trzeba podsmażyć mąkę.
  • Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy tyle samo mąki pszennej i mieszamy tak długo, aż nabierze rumianego koloru.

Gdy nieco przestygnie, dodajemy mąkę do wody, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy w garnku z sosem. Jednym z najbardziej popularnych sosów bazujących na maśle i mące jest sos beszamelowy, stanowiący podstawę wielu dań, np. zapiekanek, ryb, warzyw i makaronów.

Jak się robi pulpety w sosie własnym?

Mięso zmielić przez maszynkę, dodać do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące krupczatce i obsmażyć na oleju. Obsmażone pulpeciku ułożyć w garnku i dodać marchewkę pokrojona w kostkę, pietruszkę, listki, ziele angielskie. Gotować około 30 minut.

Jak długo pasteryzować pulpety w słoiku?

Kroki postępowania – Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci mięso zmielić, dodać namoczoną, dobrze odciśniętą bułkę, jajko i przyprawić solą i pieprzem-dobrze wyrobić. Uformować kuleczki o średnicy 2-3 cm. Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci 11/2 l wody zagotować, dodać do niej słoiczek przecieru doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami zagotować. Ogórki zetrzeć na tarce dodać do sosu,dosłodzić do smaku. Następnie włożyć kotleciki i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci gorące pulpeciki wkładać do słoików, zalać gorącym sosem i zamknąć. Kiedy słoiki ostygną, gotować 20 minut. Przechowywać w lodówce.

Jak przyprawić pulpety w sosie pomidorowym?

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Delikatne i soczyste! Takie są właśnie moje idealne pulpety w sosie pomidorowym, Pulpeciki wieprzowe w lekkim sosie pomidorowym robię błyskawicznie. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny! Za każdym razem możesz je podać inaczej.

500 g łopatki wieprzowej1 średnia cebula1 średnie jajko1 średni ugotowany ziemniakłyżka ziół prowansalskichpo płaskiej łyżeczce soli i pieprzu2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów

1 szklanka dowolnego bulionu – warzywny lub drobiowy1 szklanka przetartych pomidorów lub passaty z butelkiłyżeczka cukrułyżeczka oregano

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Do zrobienia pulpetów w sosie pomidorowym potrzebujesz również około 10 łyżek oleju roślinnego do smażenia oraz dowolne świeże zioła do ułożenia na pulpetach. Polecam bazylię, oregano, natkę pietruszki lub koperek. Pulpeciki wieprzowe smakują świetnie podane z dowolnym makaronem i posypane dodatkowo twardym, tartym serem. Polecam sery typu parmezan. Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci

Ile dusić pulpety w sosie pomidorowym?

Pulpety duszone w sosie pomidorowym Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci Składniki

mięso mielone 60 dag jajko 1 szt pieprz mielony do smaku sól do smaku papryka mielona słodka do smaku sos: pomidory 60 dag cebula 1 szt czosnek 3 ząbki cukier 1 szczypta sól do smaku pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku masło 1 łyżeczka

1 W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i oprószamy szczyptą soli. Podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Dodajemy szczyptę cukru i gotujemy na małym ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują.2 Do mięsa mielonego /najlepiej wieprzowo-wołowego/ dodajemy jajko, sól, pieprz i mieloną paprykę i dokładnie wyrabiamy.

/Pulpeciki powinny być łagodne w smaku bo sos będzie lekko pikantny/. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki.3 Rozgotowane pomidory miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Do powstałego sosu wrzucamy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu ok.20 min. W tym czasie sos powinien odparować i zgęstnieć a pulpety ugotować się.

Podajemy na ciepło z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem. : Pulpety duszone w sosie pomidorowym

Co zrobić żeby pulpety były pulchne?

Co zrobić, żeby mielone były pulchne? Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci Lipiec 21 14:04 2017 „Co zrobić, żeby mielone i pulpety z dziczyzny wychodziły soczyste i pulchne? Moje dzieci niezbyt chcą jeść zbite kotlety. Czy pomogłoby np. krótkie obsmażenie mięsa, a następnie włożenie go do piekarnika, by kotlety się upiekły?”.B.

  • Tak. Krótkie obsmażenie kotletów, a następnie dopieczenie ich w piekarniku w temperaturze, powiedzmy, 90–95°C może pomóc w tym, żeby wyszły soczyste i pulchne.
  • Ale jeśli przygotowanie mięsa na kotlety było niewłaściwe, to nawet dopiekanie w piekarniku nie pomoże.
  • Podstawową rzeczą w przyrządzaniu kotletów mielonych z dziczyzny, a szczególnie z chudego mięsa sarny lub jelenia, jest to, by zmielonego mięsa nie wyrabiać, nie miesić tak, jak mięsa na kiełbasę, które ma się stać kleiste.

Wyrabianie powoduje uwolnienie enzymów trawiennych, a w konsekwencji prowadzi do tego, że mięso nabiera kleistości. Potem w czasie obróbki termicznej zbiega się ono w twardą, suchawą, wiórowatą kulkę. Ot i cała tajemnica. Dlatego zmielone mięso, z którego mają powstać kotlety, mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą) z przyprawami – solą i pieprzem – tylko tyle, by składniki się połączyły.

Drugi często popełniany błąd polega na dodawaniu do zmielonego mięsa bułki tartej. Albo na mieleniu namoczonej bułki razem z mięsem. Bułka namoczona w wodzie, rosole, wywarze warzywnym lub mleku powinna zostać niezbyt dokładnie rozciśnięta w dłoni na miazgę. I w takiej postaci należy ją dodać do zmielonego mięsa, a następnie wymieszać z nim nie dłonią, tylko łyżką.

Wtedy kotlety na pewno będą i soczyste i pulchne. Wojtek Charewicz

See also:  Jak wypłacić pieniądze z PPK?

Jak zrobić pulpety żeby nie były twarde?

× Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci Pobierz PDF Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci Kotlety wychodzą twarde, gdy mięso jest za chude. Właśnie dlatego nie robi się mielonych z wołowiny, a najlepszym mięsem do ich przygotowania jest cielęcina, Aby kotlety były miękkie i puszyste, dodaj do mięsa namoczoną w mleku bułkę. Pamiętaj również, by dobrze wyrobić masę.

Jakie przyprawy dodaje się do sosu pomidorowego?

Kopiuj składniki – Wybierz z listy składników Kopiuj Wartość energetyczna 52.94 kcal Wartości w przeliczeniu na 1 porcję Jedni wolą pizzę z sosem czosnkowym, inni – z Ketchupem Łagodnym WINIARY, jednak fundamentalnym składnikiem każdej pizzy (a także pysznej lasagne ) jest doskonały sos pomidorowy, na który nakładamy ulubione składniki! Nasz przepis na idealny sos pomidorowy do pizzy, lasagne lub grzanek możesz wykorzystać również do innych przepisów.

Dojrzałe, duże pomidory obierz ze skórki (sparz wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą) i pokrój w kostkę. Ewentualnie można użyć puszkowanych pomidorów – wtedy potrzebujemy 1 puszkę. Obierz cebulę (opcjonalnie dwie małe cebulki dymki) i pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij przez chwilę na oliwie. Dodaj czosnek, następnie pomidory i przyprawy. W tym parę kropli przyprawy w płynie MAGGI. Podsmaż przez 5-7 minut, aż trochę płynu z wody wyparuje, a sos będzie miał pożądaną konsystencję. Ewentualne świeże zioła dodaj na końcu. Podawaj do pizzy lub grzanek.

Czy do klopsików daje się jajko?

Danie na bazie mielonego mięsa z dodatkiem chleba lub bułki tartej, jajka, mleka oraz przypraw można spotkać w wielu kuchniach narodowych na całym świecie. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jest proste, a do tego składniki, których potrzebujemy do zrobienia klopsików, są tanie.

Jaka jest różnica między klopsikami a pulpetami?

Klopsy i pulpety – różnice – Jakie różnice można zauważyć między klopsikami a pulpetami? Te pierwsze są puste w środku, z kolei w klopsach bardzo często znajduje się warzywny farsz, np. zrobiony ze szpinaku, czosnku i pieczarek. Kolejną różnicą, jaką możemy dostrzec, jest sam sposób przygotowania.

  1. Pulpety zazwyczaj są duszone w sosie lub gotowane, natomiast klopsy najczęściej występują w formie pieczeni, którą przyrządza się w piekarniku.
  2. Mimo że wiele osób używa nazw tych potraw na zmianę, nie wiedząc, czym się różnią pulpety od klopsików, to jest to znaczący błąd.
  3. Te dania nie są identyczne, chociaż przygotowuje się je z tego samego mięsa.

Czas na ciekawostkę! Czy wiedzieliście, że klopsy i pulpety wywodzą się już z III wieku p.n.e., gdzie próbowano różnych alternatyw dla przyrządzania mięsa mielonego?

Czy pulpety się podsmaża?

Znów brakuje ci pomysłu na obiad? Oto danie, które szybko zrobisz i równie szybko zjesz Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci Składniki

500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 jajka 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 250 ml wody lub bulionu 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki lubczyku ziele angielskie liść laurowy 100 g śmietany 30% 2 łyżeczki mąki pszennej odrobina wody sól i pieprz do smaku odrobina oleju rzepakowego

1 Cebulę posiekaj drobno, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego podsmażoną cebulę, bułkę tartą, majeranek, lubczyk, sól i pieprz. Wbij dwa jajka i dodaj obrany, rozgnieciony w prasce czosnek.

Wyrób masę, aby wszystkie składniki się połączyły.2 Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Uformuj kulki z masy mięsnej i smaż z dwóch stron na średnim ogniu aż się zarumienią. Kiedy klopsy się podsmażą, zalej je wodą lub bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj patelnię i zostaw tak na 15 minut.3 Po tym czasie dodaj śmietanę.

Jeśli jest konieczność to dodaj sól i pieprz. W odrobinie wody rozprowadź mąkę, dokładnie wymieszaj, aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Do pulpetów na patelni dodaj rozpuszczoną w wodzie mąkę. Szybko wymieszaj, aby sos zgęstniał. : Znów brakuje ci pomysłu na obiad? Oto danie, które szybko zrobisz i równie szybko zjesz

Jak przyprawić pulpety w sosie pomidorowym?

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Delikatne i soczyste! Takie są właśnie moje idealne pulpety w sosie pomidorowym, Pulpeciki wieprzowe w lekkim sosie pomidorowym robię błyskawicznie. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny! Za każdym razem możesz je podać inaczej.

500 g łopatki wieprzowej1 średnia cebula1 średnie jajko1 średni ugotowany ziemniakłyżka ziół prowansalskichpo płaskiej łyżeczce soli i pieprzu2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów

1 szklanka dowolnego bulionu – warzywny lub drobiowy1 szklanka przetartych pomidorów lub passaty z butelkiłyżeczka cukrułyżeczka oregano

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Do zrobienia pulpetów w sosie pomidorowym potrzebujesz również około 10 łyżek oleju roślinnego do smażenia oraz dowolne świeże zioła do ułożenia na pulpetach. Polecam bazylię, oregano, natkę pietruszki lub koperek. Pulpeciki wieprzowe smakują świetnie podane z dowolnym makaronem i posypane dodatkowo twardym, tartym serem. Polecam sery typu parmezan. Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci

Jaka jest różnica między klopsikami a pulpetami?

Klopsy i pulpety – różnice – Jakie różnice można zauważyć między klopsikami a pulpetami? Te pierwsze są puste w środku, z kolei w klopsach bardzo często znajduje się warzywny farsz, np. zrobiony ze szpinaku, czosnku i pieczarek. Kolejną różnicą, jaką możemy dostrzec, jest sam sposób przygotowania.

  1. Pulpety zazwyczaj są duszone w sosie lub gotowane, natomiast klopsy najczęściej występują w formie pieczeni, którą przyrządza się w piekarniku.
  2. Mimo że wiele osób używa nazw tych potraw na zmianę, nie wiedząc, czym się różnią pulpety od klopsików, to jest to znaczący błąd.
  3. Te dania nie są identyczne, chociaż przygotowuje się je z tego samego mięsa.

Czas na ciekawostkę! Czy wiedzieliście, że klopsy i pulpety wywodzą się już z III wieku p.n.e., gdzie próbowano różnych alternatyw dla przyrządzania mięsa mielonego?

Jak zagęścić sos do klopsików?

Jak zagęścić sos mąką? – Dodanie mąki lub zasmażki do sosu to metoda stosowana od lat przez gospodynie domowe. Aby zagęścić sos mąką, wystarczy do garnuszka wsypać łyżkę mąki i dolać trochę letniej wody. Składniki należy dobrze wymieszać, by nie było grudek.

  • Powstałą zawiesinę wlewamy powoli do garnka z gotującym się sosem.
  • Całość mieszamy przez kilka chwil.
  • A jak zagęścić sos zasmażką? Dokładnie w ten sam sposób, z tym że najpierw trzeba podsmażyć mąkę.
  • Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy tyle samo mąki pszennej i mieszamy tak długo, aż nabierze rumianego koloru.
See also:  Jak się całościowo całować?

Gdy nieco przestygnie, dodajemy mąkę do wody, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy w garnku z sosem. Jednym z najbardziej popularnych sosów bazujących na maśle i mące jest sos beszamelowy, stanowiący podstawę wielu dań, np. zapiekanek, ryb, warzyw i makaronów.

Co dodać do pulpety żeby się nie rozpadły?

Czym się różnią pulpety od klopsów? Możesz być zaskoczony Wielokrotnie na obiad jedliśmy klopsiki albo pulpety. Jeśli jednak zastanowimy się nad tym, czy w ogóle te dwie potrawy różnią się czymś od siebie, czy można ich nazw używać zamiennie, to pojawia się problem. Zarówno pulpety, jak i klopsy to dania, które prawdopodobnie pochodzą z. Chin Źródło: 123RF Okazuje się, że nawet Słownik Języka Polskiego PWN przytacza nieco podobne definicje tych dwóch słów. Pulpet jest to „kulka z mielonego mięsa, podrobów lub ryb, duszona w sosie lub gotowana”. Klops z kolei ma wyróżnione dwa znaczenia. Pierwsze oznacza „duszonego kotleta z mięsa mielonego”, co stanowi prawie jednoznaczność z wcześniej definiowanym daniem.

Drugie znacznie to „potrawa z mielonego mięsa upieczonego w jednej bryle” – i to już bardziej pokazuje nam różnicę między pulpetem a klopsem. Pulpet to potrawa pochodząca z Włoch. Aby pulpeciki nie rozpadały się, do mięsa mielonego, siekanej ryby albo podrobów dodawane są jajka i bułka tarta. Doprawia się je też do smaku.

Nie stosuje się w nich cebuli. Po uformowaniu mięsnych kulek, na surowo wrzuca się je do wywaru i gotuje. Klops z kolei zwyczajowo jest po prostu pieczenią z mięsa mielonego, jajka, cebuli, bułki i przypraw. Można ją nadziewać różnego rodzaju farszami i piec w piekarniku. Co ciekawe, zarówno pulpety, jak i klopsy to dania, które prawdopodobnie pochodzą z III wieku p.n.e. ze starożytnych Chin!

  • mięso mielone wieprzowe (najlepiej z łopatki) – 600 g,
  • czerstwa bułka – 1,
  • jajka – 2,
  • biała cebula – 1,
  • tłuste mleko – ½ szkl.,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • bułka tarta – 6 łyżek,
  • masło klarowane – 2 łyżki,
  • koperek – ½ pęczka,
  • przyprawy do smaku – słodka papryka w płatkach, sól, pieprz, bazylia, tymianek.
  1. W pierwszej kolejności musimy czerstwą bułkę zalać mlekiem i zostawić do momentu pełnego namoknięcia. Koperek i cebulę siekamy.
  2. Na patelni podgrzewamy masło klarowane, na którym następnie podsmażamy cebulkę. Mięso przekładamy do dużej misy. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulę, jajka oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do tego wsypujemy bułkę tartą, koperek i przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy. Blachę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięsną masę. Możemy kilka razy uderzyć blaszką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy do niego keksówkę z mięsem. Pieczemy tak około 50 minut.
  5. Gotową pieczeń możemy podawać na gorąco jako danie obiadowe albo na zimno jako dodatek do kanapek.

123RF Źródło: 123RF

  • mięso mielone z indyka, wieprzowe lub cielęce – 500 g,
  • cebula – 1,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • oregano – 1 łyżeczka,
  • słodka papryka w proszku – ½ łyżeczki,
  • bułka tarta – 3 łyżki,
  • jajko – 1,
  • sos sojowy – 1 łyżka,
  • bulion drobiowy – ½ szkl.,
  • masło, oliwa,
  • przecier pomidorowy albo passata – 350 ml.
  1. Cebulę siekamy drobno i szklimy na łyżce oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy starty ząbek czosnku i łyżkę masła wraz z przyprawami. Chwilę razem smażymy.
  2. Mięso mielone umieszczamy w dużej misie. Dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, jajka, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  3. Z masy formujemy niewielkie klopsiki. Podsmażamy je z dwóch stron na patelni natłuszczonej oliwą.
  4. Pod koniec smażenia dodajemy drugi starty ząbek czosnku. Zrumieniamy go i zalewamy całość gorącym bulionem.
  5. Przykrywamy i dusimy przez ok.5-7 minut. W tym czasie raz lekko potrząsamy patelnią, by przemieszać pulpeciki.
  6. Dodajemy przecier pomidorowy lub passatę. Nie przykrywamy i gotujemy przez ok.10-15 minut, mieszając 1-2 razy.
  7. Sos doprawiamy do smaku, dodając też nieco cukru. Podajemy z makaronem i startym serem.

123RF Źródło: 123RF Przepis na pulpety w sosie koperkowym

  • mielona łopatka wieprzowa – 500 g,
  • czerstwa bułka – 1,
  • jajko – 1,
  • sól, zioła prowansalskie – po płaskiej łyżeczce,
  • pieprz – ½ łyżeczki,
  • bulion drobiowy lub warzywny – 1 litr,
  • marchewka – 160 g (ok.3 sztuki),
  • śmietanka 30 proc. – 1/3 szkl.,
  • koperek – ½ pęczka,
  • mąka pszenna – 1 łyżka.
  1. Bułkę namaczamy w wodzie, mleku lub bulionie. W misce umieszczamy mięso. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko oraz przyprawy.
  2. Masę dokładnie wyrabiamy przez ok.5 minut. W garnku umieszczamy bulion i marchewki pokrojone w cienkie plasterki. Zagotowujemy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez około 10 minut.
  3. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kuleczki i wkładamy ostrożnie do gotującego się bulionu. Nie mieszamy, by się nie rozpadły, gdyż na początku są bardzo delikatne.
  4. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez około 15-20 minut na małej mocy palnika.
  5. W miseczce rozrabiamy śmietankę z mąką do czasu, aż nie będzie żadnych grudek. Do masy dodajemy kilka łyżek bulionu, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy do garnka.
  6. W tym czasie wrzucamy też posiekany koperek. Doprowadzamy do wrzenia i sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze nieco doprawić.
  7. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz dowolną surówką lub ogórkami kiszonymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści. WP Kuchnia na: : Czym się różnią pulpety od klopsów? Możesz być zaskoczony