Jak ugotować ziemniaki?

Jak ugotować ziemniaki w zimnej wodzie?

Klasyczna czynność w kuchni polskiej czyli gotowanie ziemniaków – mało wyszukana, pospolita, a jednak bardzo istotna, bo prawidłowo gotowane ziemniaki zachowują walory smakowe oraz korzystne dla organizmu składniki odżywcze. Kilka przydatnych porad jak ugotować ziemniaki sprawi, że będą zawsze smaczne, zarówno jako samodzielne danie jak i składnik sałatek, kopytek, farszu na pierogi ruskie, klusek śląskich, zapiekanek lub placków ziemniaczanych,

  1. Ziemniaki sypkie, z których po ugotowaniu, na powierzchni, wytrąca się duża ilość skrobi, nadają się najlepiej do kopytek, klusek i placków ziemniaczanych oraz farszu na pierogi ruskie. Gotowane w całości – mogą się rozpadać.
  2. Ziemniaki kleiste są najlepszymi ziemniakami do serwowania zaraz po ugotowaniu i wyjęciu z wody. To idealny dodatek do mięs, np. kotletów oraz dań rybnych – można je zaserwować ugotowane w całości i polane masłem lub sosem, albo przygotować puree ziemniaczane,
  3. Aby ziemniaki ugotowały się równomiernie i w najkrótszym czasie, można pokroić je na mniejsze kawałki. Większe ziemniaki wymagają dłuższego czasu gotowania, dlatego najlepiej do jednego garnka wrzucić kartofle tej samej wielkości lub pokroić je równo przed gotowaniem, albo w czasie gotowania wyjąć mniejsze ziemniaki wcześniej, a duże pozostawić w garnku przez dłuższy czas.
  4. Ziemniaki w mundurkach czyli nieobrane ugotują się szybciej, nie oddadzą wartości odżywczych do wody/pary tak łatwo jak obrane kartofle i nie rozpadną w trakcie gotowania. Po delikatnym ostudzeniu można je wygodnie obrać z łatwo odchodzącej skórki – niestety nie będą wyglądać równie elegancko co kleiste ziemniaki ugotowane w całości i obrane przed gotowaniem, dlatego najlepiej wykorzystać ziemniaki w mundurkach do przygotowania klusek, farszu na pierogi i puree. Można zaserwować nieobrane ziemniaki na talerzach, zwłaszcza jeśli posiłek będzie jadło więcej niż 2 osoby – obieranie ziemniaków dla każdego z osobna przed podaniem byłoby dość żmudną czynnością!
  5. Wartości odżywcze i smakowe ziemniaków w największych ilościach znajdują się tuż po skórką, dlatego decydując się na obieranie ziemniaków, najlepiej je oskrobać lub użyć specjalnego nożyka.
  6. Obrane ziemniaki, przed gotowaniem, warto trzymać w zimnej wodzie, żeby nie ściemniały, pamiętając jednocześnie, że trzymane w niej dłużej niż kilkanaście minut, zaczną tracić składniki odżywcze i walory smakowe.
  7. Ziemniaki wkładane do zimnej wody, po zagotowaniu ugotują się równomiernie. Z kolei obrane ziemniaki wkładane do gotowania do wrzącej wody stracą mniej wartości odżywczych: wrzątek utworzy na ich powierzchni warstwę ochronną.

Ile czasu powinno się gotować ziemniaki?

Jak długo gotować ziemniaki? – Często zastanawiamy się, czy gotować ziemniaki w zimnej czy wrzącej wodzie. Okazuje się, że oba sposoby są odpowiednie, jednak wrzucając je na gorącą wodę, zatrzymamy proces uwalniania się skrobi i wypłukiwania witamin. Ile czasu gotować ziemniaki? Jest to uzależnione od planowanej formy podania, a także wieku i rozmiaru warzyw.

Jak ugotować ziemniaki w zimnej czy goracej wodzie?

Jak poprawnie gotować ziemniaki? – Wszystko rozchodzi się o. tempertaurę wody, do której wrzucamy ziemniaki. Warto zapamiętać raz na zawsze: obrane lub oczyszczone ziemniaki wrzucamy do wrzątku, a nie do zimnej wody. Najlepiej, aby woda była także lekko osolona.

Ile gotować ziemniaki i czy pod przykryciem?

Jak gotować ziemniaki – pod przykryciem czy bez? Jeden sposób wygrywa Jak gotować ziemniaki – pod przykryciem czy bez? Jeden sposób wygrywa Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Natomiast czas przygotowanie często zniechęca wielu z nas, by je przygotować. Jak gotować ziemniaki, pod przykryciem czy bez, by było smacznie i szybko? W internecie znajdziemy na ten temat wiele rad. Jedni stanowczo wskazują, że ziemniaki należy gotować pod przykryciem w małej ilości wody, a inni twierdzą, że wody musi być mnóstwo, a garnek ma być odkryty. Okazuje się, że do garnka konieczna jest pokrywka, ponieważ to dzięki niej ziemniaki ugotują się w krótkim czasie, a przy okazji zatrzymają w sobie znacznie więcej mikroelementów.

Pokrywkę lekko uchylmy, żeby woda nie wykipiała. To ważne, jeśli nie chcemy zafundować sobie dodatkowego sprzątania. Ziemniaki w wodzie – Pyszności; Foto Canva.com Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być już długie i męczące. Wystarczy, tylko że dokładnie je obierzemy, pokroimy na małe kawałki i zalejemy warzywo wrzątkiem z czajnika,

Pamiętajmy, by garnek przykryć pokrywką, Dzięki temu prostemu trikowi nasze ziemniaki będą gotowe w zaledwie 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy w małej ilości wody. Najlepiej wrzucić warzywa do wrzątku i tutaj nasz tip dobrze się sprawdzi. Po ugotowaniu nie zostawiajmy ziemniaków w wodzie. Przy gotowaniu ziemniaków najlepiej korzystać z ustawionego na określoną liczbę minut timera, Jeśli jednak mamy wątpliwości, czy nasze ziemniaki na pewno się już ugotowały, możemy sprawdźmy je przy pomocy widelca. Jeśli wbijesz go bez oporu i wyjmiesz to masz pewność, że są dobre. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować. Ugotowane ziemniaki wykorzystamy na przykład do przygotowania ekspresowej zapiekanki – wystarczy pokroić je w plasterki, dodać szynkę, ser i sos beszamelowy. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. Możesz podać je z pyszną i jajkiem, posypane świeżym koperkiem, co sprawi, że popołudnie będzie naprawdę przyjemne.

Kiedy wrzucamy ziemniaki do wody?

Ziemniaki z wody w mundurkach – Aby zachować najwięcej witamin, powinno się gotować ziemniaki w mundurkach (czyli w skórce) – pod skórką jest najwięcej witamin. Ziemniaki w mundurkach przed ugotowaniem porządnie myjemy – najlepiej wyszorować je szczoteczką do zębów.

See also:  Jak pozbyć się brzucha?

Po co solić wodę na ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków to z pozoru banalna czynność, którą większość z nas wykonuje intuicyjnie. Nie zawsze jednak robimy to dobrze. Rozgotowane lub niedosmaczone ziemniaki – to wpadki, które mogą się przydarzyć nawet doświadczonej kucharce. Jak unikać błędów podczas gotowania ziemniaków? Zacznijmy od nalania wody do garnka i dodania odpowiedniej ilości soli. UWAGA!

Dodając sól w trakcie gotowania ziemniaków lub, co gorsze, na sam koniec, musimy liczyć się z tym, że gotujące się warzywa będą bez smaku, Ziemniaki wrzucane do zimnej wody podczas gotowania uwalniają skrobię, a także tracą cenne witaminy, dlatego nie warto przyrządzać ich w ten sposób.

Podczas gotowania ziemniaki nie powinny wystawać nad tafle wody, Jeśli w garnku znajduje się zbyt mała ilość wody, warto ją uzupełnić wrzątkiem, a wraz z nią dodać odpowiadającą jej ilość soli. Ziemniaki gotujemy pod przykryciem, dzięki tej metodzie warzywa zachowają więcej substancji odżywczych. Dodatkowo zapobiegniemy szybkiemu wygotowywaniu się wody i skrócimy czas gotowania. Ile czasu powinniśmy gotować ziemniaki? To zależy od rozmiaru warzyw oraz sposobu ich podania. Jeśli chcemy serwować ziemniaki w całości, powinniśmy je gotować około 20 min, a ziemniaki do purée będą wymagały nieco więcej czasu. Przed odcedzeniem warzyw warto sprawdzić widelcem, czy są już odpowiednio miękkie. Zobacz także: Ile gotować młode ziemniaki? >> Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? >> 5 zapomnianych dań z ziemniaków >>

Jak ugotować ziemniaki żeby się nie rozpadły?

Ocet do ziemniaków, czyli jak ugotować pyszny obiad – Gotowane ziemniaki są w Polsce nieustannie najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Domowe sposoby na pyszne danie zawsze się sprawdzają. Tym razem dodamy ocet do ziemniaków. Ten kuchenny trik sprawi, że ugotowane warzywa będą bardziej wyraziste w smaku.

  • Olejną zaletą jest fakt, że ziemniaki nie będą rozpadać się w trakcie gotowania.
  • Jak ugotować ziemniaki? Są dwie metody.
  • Pierwsza to zalanie warzyw zimną wodą i gotujemy około 20 minut.
  • Oczywiście pamiętamy, aby je posolić.
  • Drugi sposób pozwala zaoszczędzić nieco czasu.
  • Obrane i opłukane ziemniaki zalewamy wrzątkiem i gotujemy od 10 do 15 minut.

Zaletą tej formy jest także fakt, iż krótsza obróbka termiczna ziemniaków pozwala zachować większe stężenie witamin takich jak C, K, H oraz potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl,

Co zrobić żeby ziemniaki gotowały się szybciej?

Porady Jak ugotować ziemniaki

Porada Więcej od tego autora

Aby ziemniaki szybko się ugotowały. Do gotującej się wody z ziemniakami oprócz soli należy dodać 1 łyżeczkę tłuszczu (margaryny)\. Tłuszcz nie tylko przyśpieszy gotowanie, ale też znacznie poprawi smak ziemniaków.

Jak długo można trzymać ziemniaki w wodzie?

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. I choć gotujemy je często, popełniamy przy tym kilka podstawowych błędów. Przechowywanie bez łupinek w wodzie to tylko jeden z nich. Źródło: Shutterstock.com, fot: shutterstock.com Do tej pory wydawało wam się, że przygotowywanie podstawowego dodatku do drugiego dania opanowaliście do perfekcji? Nic z tego. Otóż większość z nas źle gotuje ziemniaki! Zanim wrzucimy je do zimnej wody i postawimy na palniku kuchenki, najczęściej je obieramy.

A okazuje się, że żeby zachowały swoje wartości odżywcze, ziemniaki powinny być gotowane w łupinkach. Wszelki zabiegi wykonywane na ziemniakach – gotowanie, obieranie, krojenie – pozbawiają te warzywa witamin i składników mineralnych. Zatem jeśli będziemy je gotować w łupinkach ograniczymy tę wadę do minimum.

Po obraniu ziemniaków wrzucacie je do garnka z zimną wodą i zaczynacie gotować dopiero po czasie? Albo przypomni wam się, że właściwie dzisiaj macie ochotę na coś innego do jedzenia, a one mogą w tej wodzie poczekać do jutra? Tak, ale tylko jeśli przechowamy je w odpowiedni sposób.

Co dodać do gotowanych ziemniaków żeby były smaczniejsze?

Co dodać do gotujących się ziemniaków na obiad? Będą o wiele smaczniejsze niż gotowane tradycyjnie – Do garnka z ziemniakami dodaj pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i kozieradki. Bulion wzbogać również o kilka listków świeżej natki pietruszki, jest bardzo aromatyczna.

Jak szybko ostudzić ziemniaki gotowane?

Wystarczy, że zanurzysz ziemniaki na 30 minut w zimnej wodzie.

Jak długo gotują się ziemniaki w zimnej wodzie?

Wrzucamy ziemniaki do zimnej wody – wody ma być tylko tyle, żeby zakryła warzywa. Solimy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ziemniaki pod przykryciem. Po 20 minutach będą gotowe, możemy sprawdzić widelcem (a jeszcze lepiej czubkiem ostrego noża), czy są już miękkie.

Czy przykryć ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków w garnku z pokrywką – smacznie i zdrowo – Pora przejść do najważniejszej kwestii, czyli do gotowania ziemniaków. Z pewnością chcemy zachować wszystkie cenne składniki odżywcze, dlatego też powinniśmy odpowiednio postępować. Zacznijmy od uprzedniego umycia, a następnie obierzmy skórkę.

Kolejnym, istotnym krokiem jest wrzucenie warzyw do niedużej ilości wrzątku. Najczęstszy błąd jaki popełniamy, to wcześniejsze zalewanie zimną wodą. W konsekwencji pozbywamy się wszystkich cennych składników odżywczych, na których nam zależy, a dodatkowo zjadamy tylko i wyłącznie skrobię- przecież tego chcemy uniknąć.

Kolejną istotną kwestią jest sposób obierania. Pamiętajmy o tym, że to co najlepsze znajduje się tuż pod skórką. W praktyce oznacza to, że musimy robić wszystko co w naszej mocy, aby je cienko obierać. Warto w tym celu skorzystać ze specjalnej obieraczki, której cena jest zaskakująco nisko.

  1. Ziemniaki powinniśmy gotować pod przykryciem na stosunkowo niskim ogniu tak długo, aż nie staną się zbyt miękkie.
  2. Aby to sprawdzić, należy użyć widelca, który wbijamy w warzywo.
  3. Czas gotowania powinien oscylować w graniach 20 minut, jednak granica ta w praktyce jest bardzo luźna, bowiem dużo w tym przypadku zależy od tego, na jaki gatunek się zdecydujemy, a także jak dużo ziemniaków chcemy ugotować.
See also:  Jak zrobić sos serowy?

Aby gotowanie odbywało się równomiernie, konieczne okaże się pokrojenie ziemniaków na mniejsze kawałki. Wodę należy solić dopiero pod koniec gotowania. Optymalna ilość to 1 łyżeczka na 1 litr wody. Na koniec należy odcedzić ziemniaki i podać na talerz lub dowolne inne naczynie.

Czym posolić ziemniaki jak nie ma soli?

Koperek i pietruszka zamiast soli – Nasze polskie zioła doskonale ubarwiają smak potraw i sprawiają, że mają one wyjątkowy, świeży aromat. Zamiast solić ziemniaki, lepiej posypać je koperkiem i dodać trochę masła dla smaku. Pietruszka doskonale zastępuje sól w zupach i sosach.

Ile czasu gotować pokrojone ziemniaki?

Jak długo gotować ziemniaki? – Niedogotowane ziemniaki są głąbiaste i zwyczajnie niesmaczne. Przegotowane, zamieniają się w papkę bez smaku. Czas gotowania ziemniaków to sprawa kluczowa. Ziemniaki gotuje się od 20-30 minut. Po upływie 15 minut, należy sprawdzić stopień ugotowania. Wbić widelec w ziemniak. Wszedł gładko, to ziemniaki ugotowane. Oto orientacyjny czas gotowania ziemniaków:

młode ziemniaki drobne, bez obierania – 15 minut młode ziemniaki średnich rozmiarów bulwy, bez obierania – 20 minut ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki o boku około 4 cm gotuje się około 15 minut ziemniaki drobne, gotowane w całości – około 20 minut ziemniaki w mundurkach – około 30 minut.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Czy można zostawic Surowe ziemniaki w wodzie?

Co zrobić, żeby obrane ziemniaki nie czerniały? – Najprostszym sposobem, by poradzić sobie z tym problemem, jest umieszczenie ziemniaków w garnku z zimną wodą. Nie należy jednak przechowywać ich przez długi czas. Spowoduje to straty witamin, głównie witaminy C. Może też wpłynąć na smak ugotowanych kartofli oraz być powodem, dla którego szybciej się rozgotują.

Gdzie wrzucamy ugotowane ziemniaki?

biodegradowalne

  • Wrzucamy: – odpadki warzywne i owocowe
  • – resztki żywności pochodzenia roślinnego.
  • Nie wrzucamy: – resztek pochodzenia zwierzęcego- kości i odchodów zwierząt
  • – oleju jadalnego.

SZCZEGÓŁOWE PRZYKŁADY ODPADÓW BIODEGRADOWALNYCH, KTÓRE WYRZUCAMY DO BRĄZOWEGO KONTENERA Z NAPISEM BIO: – obierki od warzyw (ziemniaków, marchewki, pietruszki, ogórków, cebuli, itp.)- obierki i skórki od owoców (jabłka, gruszki, banany, cytryny, pomarańcze, itp.)- zepsute warzywa i owoce- resztki chleba i pieczywa- pestki owoców (np.

  1. DO KONTENERÓW NA ODPADY BIO NIE WYRZUCAMY:
  2. wrzucamy do odpadów ZMIESZANYCH.

– resztek pochodzenia zwierzęcego- kości- ości ryb- odchodów zwierząt – oleju jadalnego- puszek, słoików, butelki z zawartością- kapsułek z kawą do ekspresu- resztek żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, wędliny, sery, resztki jajek, itp.)- resztek żywności wieloskładnikowej (sałatki, zapiekanki, kanapki, itp.)- gumy do żucia- wykałaczek, patyczków drewnianych- kapsułki z kawą do ekspresów – wyrzucamy do odpadów ZMIESZANYCH- słoik z zwartością, butelka z zawartością, konserwa z zawartością roślinno-warzywną (przeterminowane, spleśniałe przetwory owocowo-warzywne – dżemy, warzywa, owoce – : biodegradowalne

Jakie przyprawy do gotowania ziemniaków?

Dodaj je do wody na ziemniaki. Efekt cię zachwyci – Zazwyczaj gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Można jednak zrobić to inaczej. Dzięki temu dodatkowi będą one jeszcze lepsze i zyskają nowy, wyjątkowy smak. Jeżeli nudzą ci się zwykłe gotowane ziemniaki wypróbuj ten patent. Nie pożałujesz. Dalszy ciąg artykułu znajduje się pod materiałem wideo Dalszy ciąg materiału pod wideo

Polecamy: Trudny quiz o ziemniakach. Możesz się zdziwić

Ziemniaki przez długi czas cieszyły się złą sławą. Uznawano je za tuczące i mało wartościowe. To mit. W rzeczywistości dostarczają one wielu cennych składników odżywczych, a kalorii mają tyle samo co jabłka. To świetne źródło witaminy C oraz potasu. Nie ma wątpliwości, że ziemniaki warto jeść.

Oczywiście nie trzeba pochłaniać ich codziennie kilogramami. Ale kilka razy w tygodniu, w różnej formie to samo zdrowie. Jeżeli macie dość zwykłych ziemniaków łatwo możecie je nieco stuningować. Wystarczy pewien dodatek do wody, w której się będą gotowały. Kiedyś już pisaliśmy o dodawaniu soku z cytryny do gotujących się ziemniaków,

Po co to robić? Jest kilka powodów. Ziemniaki wówczas zyskają świeży i nieco egzotyczny smak. Poza tym ten dodatek zapobiegnie ich ciemieniu oraz rozpadaniu się. Będą nie tylko przepyszne, ale również świetnie będą prezentować się na talerzu. Ale nie o tym dodatku dzisiaj mowa.

Tym razem proponujemy, żeby zamiast gotować ziemniaki w zwykłej wodzie z solą, dodajcie do niej ulubione przyprawy oraz warzywa. Świetnie sprawdzi się pieprz, kozieradka, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, papryka, marchew czy pietruszka. Wybierając dużą ilość ziół oraz warzyw, otrzymamy ziemniaki gotowane w bulionie.

Będą aromatyczne, pachnące i przepyszne. Warto przypomnieć też sprytny sposób, żeby szybciej ugotować ziemniaki, Dzięki tej zmianie możecie skrócić czas ich przyrządzania o połowę. Otóż cały sekret polega na tym, żeby nie wrzucać ziemniaków do zimnej wody, tylko najpierw zagotować ją w czajniki elektrycznym.

See also:  Jak zrobić kopytka?

Polecamy: Jak zrobić idealne purée ziemniaczane? Dodaj jeden składnik

Kiedy sypać sól do wody?

Kiedy należy solić wodę na makaron? Jeśli zrobisz to za wcześnie – makaron wyjdzie bez smaku Kiedy należy solić wodę na makaron? Jeśli zrobisz to za wcześnie – makaron wyjdzie bez smaku Kiedy i ile dodawać soli do gotowania makaronu – Pyszności; Foto: Canva.com Agnieszka 18.08.2022 17:49, aktualizacja: 19.08.2022 08:10 Wydawałoby się, że ugotowanie makaronu jest dziecinnie proste. Jednak okazuje się, że nie każdy z nas wie, kiedy najlepiej dodać sól, aby przygotować pyszny makaron? Poza tym często zastanawiamy się nad tym, w jakiej ilości powinniśmy użyć tej przyprawy. Makaron – Pyszności Na wstępie należy zaznaczyć, że sól dodajemy w momencie, gdy woda się zagotuje. Jeśli zrobimy to wcześniej – podniesie się temperatura wrzenia wody. W konsekwencji będziemy musieli dłużej czekać na zagotowanie się płynu. Natomiast jeśli posolimy wodę za późno, nasz makaron straci na smaku. Spaghetti – Pyszności Po ugotowaniu makaronu pamiętaj, aby nie płukać go wodą. W przeciwnym razie wypłukujesz skrobię. W konsekwencji makaron nie połączy się dobrze z sosem. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas przygotowywania makaronu do np. spaghetti bolognese. Polecamy wyjmować makaron za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Jeśli jednak chcemy go odcedzić – warto uprzednio odlać do szklanki niewielką ilość wody po gotowaniu makaronu. Jest to wyjątkowo cenny płyn, który można dodać do sosu. Wspaniale wzbogaci on jego smak oraz konsystencję. : Kiedy należy solić wodę na makaron? Jeśli zrobisz to za wcześnie – makaron wyjdzie bez smaku

Kiedy wsypać sól do wody?

Rosół – kiedy solić? – Część kucharzy dodaje sól już na początku – do gotującego się mięsa. Zazwyczaj taka decyzja, dotycząca tego, kiedy solić rosół, jest podyktowana tym, że chcą później wykorzystać mięso także do innych potraw, a podczas kolejnej obróbki mogłyby pojawić się problemy z jego odpowiednim przyprawieniem.

Ile wody należy wlać do ziemniaków?

Czas na gotowanie ziemniaków – Do garnka wlej wody na tyle, aby po włożeniu ziemniaków woda je zakrywała. Zagotuj osoloną wodę w garnku, gdy zacznie wrzeć – ostrożnie wrzuć ziemniaki. Gotuj, aż będą miękkie. Po 20 minutach sprawdź, czy są już dobre wkładając widelec,

Ile gotować ziemniaki od zimnej wody?

Wrzucamy ziemniaki do zimnej wody – wody ma być tylko tyle, żeby zakryła warzywa. Solimy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ziemniaki pod przykryciem. Po 20 minutach będą gotowe, możemy sprawdzić widelcem (a jeszcze lepiej czubkiem ostrego noża), czy są już miękkie.

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości, ilości i gatunku. Najczęściej jednak wynosi on ok.20 minut. Tak naprawdę ziemniaki można ugotować znacznie szybciej – nawet w 5 minut. Wystarczy znać ten trik. Jego prostota was zadziwi. Jak ugotować ziemniaki BEW/ Alamy Limited / Materiały prasowe Gotowanie ziemniaków Gotowanie ziemniaków to jeden z najprostszych sposobów przygotowywania posiłków. Gotowanie trwa standardowo od 20 do 30 minut. Nie zawsze mamy tyle czasu lub cierpliwości. Wtedy przyda się ta sztuczka.

  1. Aby skrócić czas gotowania ziemniaków do 10 minut (niekiedy nawet do pięciu), wystarczy zalać je nie zimną, lecz wrzącą, dopiero co zagotowaną w czajniku wodą.
  2. Nie ma nic prostszego! Minusem może być jednak fakt, że tak gotowane kartofle, tracą więcej witamin.
  3. Podczas gotowania ziemniaków, warto pamiętać, żeby było one podobnej wielkości.

Jeśli chodzi o solenie, przyjęło się, że na litr wody dodajemy łyżeczkę soli. Data utworzenia: 13 września 2018 15:15

Czy ziemniaki przed gotowaniem powinno się trzymac w wodzie?

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. I choć gotujemy je często, popełniamy przy tym kilka podstawowych błędów. Przechowywanie bez łupinek w wodzie to tylko jeden z nich. Źródło: Shutterstock.com, fot: shutterstock.com Do tej pory wydawało wam się, że przygotowywanie podstawowego dodatku do drugiego dania opanowaliście do perfekcji? Nic z tego. Otóż większość z nas źle gotuje ziemniaki! Zanim wrzucimy je do zimnej wody i postawimy na palniku kuchenki, najczęściej je obieramy.

A okazuje się, że żeby zachowały swoje wartości odżywcze, ziemniaki powinny być gotowane w łupinkach. Wszelki zabiegi wykonywane na ziemniakach – gotowanie, obieranie, krojenie – pozbawiają te warzywa witamin i składników mineralnych. Zatem jeśli będziemy je gotować w łupinkach ograniczymy tę wadę do minimum.

Po obraniu ziemniaków wrzucacie je do garnka z zimną wodą i zaczynacie gotować dopiero po czasie? Albo przypomni wam się, że właściwie dzisiaj macie ochotę na coś innego do jedzenia, a one mogą w tej wodzie poczekać do jutra? Tak, ale tylko jeśli przechowamy je w odpowiedni sposób.

Jak szybko ostudzić ziemniaki gotowane?

Wystarczy, że zanurzysz ziemniaki na 30 minut w zimnej wodzie.