Sernik, KtRy Zawsze Wychodzi Puszysty?

Co zrobić żeby sernik był puszysty i nie opada?

Puszysty sernik – ile jajek dodać? – Jajka to kolejny ważny składnik tradycyjnego sernika. Na każdy kilogram twarogu należy przeznaczyć nie mniej niż 3 jajka. Jajka mają działanie spulchniające, szczególnie, gdy są ubite. Podczas pieczenia sernik zaczyna zwiększać swoją objętość, ale równie łatwo może niestety opaść Jajka dodane do masy w całości zwiążą serową masę i nie napowietrzą jej zbytnio.

Dlaczego sernik jest puszysty?

Czy sernik zawsze opada po upieczeniu? – Jeśli potrzebujesz odpowiedzi na to pytanie, zapewne dotychczas nie masz za sobą zbyt wielu wypieków lub po prostu twoja wiedza jest niepełna i pozbawiona ważnych podstaw. Sernik opada ZAWSZE! Jednak już twoja w tym głowa i ręce, żeby zminimalizować to zjawisko jak najbardziej i zaskoczyć gości ciastem niczym z piekarni.

  • Czemu sernik opada w każdym przypadku? Bo to ciasto ciężkie, twarogowe.
  • Jego struktura jest też bardzo delikatna i łatwo ją zaburzyć poprzez złą temperaturę, niewystarczający poziom nawilżenia lub gwałtowne studzenie.
  • Raz upieczony i wystudzony sernik zachowa swoją puszystość tylko w jednym przypadku – gdy wszystko zrobisz tak, jak trzeba.

Blachy i formy do pieczenia mają w tym minimalny udział, choć polecamy piec sernik w tortownicy z wyjmowanym dnem, aby nie uszkodzić go podczas wyjmowania. Przyda się także jeśli wybrana blaszka do piekarnika będzie pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Czy sernik po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika?

Co zrobić, aby sernik nie opadł po upieczeniu? Niech poczeka w piekarniku! – Sporym błędem dotyczącym pieczenia sernika jest wyjmowanie go od razu po upieczeniu. Najlepiej wyłączyć piekarnik, ale pozostawić ciasto na mniej więcej pół godziny w jego wnętrzu.

W jakiej temperaturze piec sernik żeby nie pękał?

Jak uratować popękany sernik? – Jeżeli jednak powierzchnia sernika popękała w czasie pieczenia, ciasto można jeszcze uratować, Ostudzony sernik należy posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i zapiekać przez około 12 minut. Wysoka temperatura sprawi, że pęknięcia znikną, a wierzch sernika stanie się gładki i równy.

Ile razy kręcić ser na sernik?

Czym i ile razy zmielić ser na sernik? – Dobry twaróg na sernik powinien być dwu- lub trzykrotnie zmielony, aż do uzyskania gładkiej masy. Kremowa konsystencja, w której nie ma żadnych grudek stanowi gwarancję pięknego wyglądu naszego wypieku. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób zmielić twaróg na sernik, to już podpowiadam! Do wyboru masz kilka możliwości:

praska do ziemniaków,maszynka do mięsa,blender kuchenny.

Twaróg zmiel przy pomocy praski do ziemniaków lub maszynki do mięsa. Sernik, KtRy Zawsze Wychodzi Puszysty Maszynka do mięsa poradzi sobie również ze zmieleniem twarogu. Sernik, KtRy Zawsze Wychodzi Puszysty Blender kuchenny to kolejny sposób na zmielenie twarogu. Sernik, KtRy Zawsze Wychodzi Puszysty

Kiedy posypac sernik cukrem pudrem?

Przygotowanie –

Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki. Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Teraz dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami. Przygotować tortownicę o średnicy minimum 26 cm (mierzona od środka). Posmarować ją masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez 60 minut, Sernik studzić stopniowo wyjmując z piekarnika (najpierw po trochu otwierając drzwiczki i lekko wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika). Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Jak powinien wyglądać upieczony sernik?

Jak sprawdzić, czy sernik jest upieczony – Sernika nie sprawdzamy patyczkiem! Dobry sernik jest zawsze wilgotny, więc ta metoda się nie sprawdzi. Upieczony sernik powinien ściąć się po bokach, ale sam środek ciasta, powinien być miękki, lekko galaretkowaty.

Wiele osób obawia się, że sernik jest niedopieczony i wydłuża czas pieczenia, co jest dużym błędem. Na tym etapie sernik jest idealnie wypieczony, ale dopiero po wystudzeniu „dojdzie” i uzyska idealną konsystencję oraz wilgotność. Końcowy etap pieczenia też ma wpływ na opadanie sernika. Kiedy sernik jest gotowy, nie wyjmujemy go z piekarnika! Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia.

Ja pozostawiam sernik na godzinę, potem wyjmuję z piekarnika i po całkowity wystudzeniu wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzony sernik nabiera jednolitej konsystencji i dopiero wtedy można go kroić.

Ile się daje mąki ziemniaczanej do sernika?

Na sernik: 1 kg sera trzykrotnie mielonego (musi być bardzo dobrej jakości ) 200 g masła.4 jajka L.2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dlaczego sernik opada po wyjęciu z piekarnika?

Co zrobić z sernikiem po upieczeniu? – Wiemy już, dlaczego sernik po upieczeniu opada – najczęstszym winowajcą jest temperatura. Z upieczonym sernikiem także trzeba właściwie się obchodzić. Często po upieczeniu ciasto jest od razu wyjmowane z piekarnika, a to duży błąd.

Nagła zmiana temperatury sprawia, bowiem, że ciasto natychmiast opada. Pytanie więc, co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty? Należy po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lecz nie wyjmować z niego ciasta. Nie otwieramy przy tym drzwi piekarnika, by nie wpuszczać zimnego powietrza. Jednak, jeżeli sernik jest widocznie przyrumieniony na wierzchu to możemy lekko uchylić drzwiczki piekarnik.

W ten sposób ciasto nie spiecze się i nie stanie suche. Zobacz również:

See also:  Biszkopt KtRy Zawsze Się Udaje I Nie Opada?

Ser wegański – gdzie kupić? Pomysł na romantyczną kolację VEGE! Rimmel – testuje na zwierzętach?

Dlaczego sernik pęka na wierzchu?

Ciasto pęka – co robię źle? – Gdy ciasto pęka najprawdopodobniej jest to wina zbyt wysokiej temperatury. Wierzch ciasta wysusza się już w pierwszych kilkunastu minutach, a wyrastając ku górze nie jest tak elastyczne, jak na początku. Opieczona skórka, chcąc nie chcąc, musi pęknąć, bo ciasto musi urosnąć.

Czy sernik może się nie dopiec?

Opadnięty, wodnisty, niedopieczony? Jak uratować świąteczny sernik Sernik to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma tak wiele odsłon, jak swoich fanów. Wiedeński, z brzoskwinią, na kruchym spodzie. Przepisów jest wiele, ale równie dużo pułapek czyha na amatorów domowego sernika. Jak uratować świąteczny sernik? Oto garść porad dotyczących pieczenia tego pysznego ciasta. Sernik to ciasto wymagające Źródło: 123RF Sernik to ciasto bardzo wymagające, które nie wybacza błędów i składników niskiej jakości. Dlatego przed pieczeniem sernika należy z uwagą przestudiować przepis, a także zwrócić uwagę na każdy detal. Już na etapie kompletowania składników do wielkanocnego sernika trzeba zachować czujność. Oto co jest istotne przy pieczeniu tego ciasta:

Twaróg. Podstawowy składnik ciasta, to od niego w dużej mierze będzie zależał efekt naszej pracy. Nie warto więc sięgać po tzw. sery w wiaderku, chyba że jesteśmy absolutnie pewni ich smaku i jakości. A jaki ser najlepiej się nadaje do sernika? Tłusty lub półtłusty, kremowy, delikatny w smaku. Koniecznie należy go zmielić – co najmniej dwukrotnie. Taki twaróg jest bazą do tradycyjnych, polskich serników. Nowojorski cheescake czy serniki na zimno można przygotować z mascarpone, ricotty, a nawet jogurtu greckiego. Jajka. Koniecznie dobrej jakości, z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu. Duże, świeże, dobrze ubite. Tradycyjny, polski sernik zazwyczaj wymaga ubicia osobno białek na sztywną pianę. Bardzo ważne jest również, by na jajkach nie oszczędzać – niektóre przepisy wymagają aż 3-5 jaj na kilogram sera! Śmietana i masło, Niektóre przepisy zawierają dodatek tych składników. Odpowiadają za kremowy smak i odpowiednią zawartość tłuszczu w serniku. To dzięki nim sernik ma kremową konsystencję i nie kruszy się. Mąka pszenna lub ziemniaczana, budyń w proszku. Mąkę dodaje się, by sernik bardziej przypominał ciasto niż masę serową. One również podtrzymują ciasto i nadają mu lekkości. Przepisy na sernik, które nie zawierają dodatku tych sypkich składników, będą bardziej maziste i ciężkie. Dodatki. Rodzynki, a może ciasteczka? Serniki, w których masie zanurzone są smakowite dodatki, mogą być bardziej kłopotliwe, zwłaszcza dla niewprawionego cukiernika-amatora. Lepiej na nie uważać, bo mogą być przyczyną opadania i kruszenia się ciasta.

A co zrobić, by uniknąć klasycznych problemów z sernikiem? Najczęściej borykamy się z niedopieczonym, opadniętym, zbyt rzadkim lub popękanym sernikiem. Co powoduje te problemy i jak ich uniknąć?

Niedopieczony sernik – to efekt niewłaściwego pieczenia. Ciasto należy piec w kąpieli wodnej lub przy włączonej funkcji pary – to właśnie dzięki temu sernik piecze się równomiernie – zarówno boki, jak i środek sernika powinny mieć taki sam stopień wypieczenia. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że wierzch i brzegi będą mocne zrumienione, podczas gdy środek – surowy. Wodnisty, rzadki sernik – może być kilka przyczyn zbyt rzadkiego sernika. Jeśli zdecydujemy się na ser z wiaderka, warto sprawdzić jego konsystencję – zazwyczaj jest dużo bardziej rzadki niż twaróg po zmieleniu. Wówczas dodatek mąki może być nieodzowny, a dodatkowo sera z wiaderka nie należy ubijać mikserem – z każdą kolejną minutą masa będzie się stawać coraz rzadsza. Popękany wierzch sernika – sernik pęka wówczas, gdy opada, a to jest niestety naturalną cechą każdego sernika. Ryzyko pękania sernika można jednak zminimalizować, piekąc ciasto w niskiej temperaturze – maksymalnie 180 stopni Celsjusza, optymalnie – zaledwie 150 stopni. Studzenie powinno odbywać się w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach – gwałtowna różnica temperatur spowoduje, że ciasto nie tylko opadnie, ale i popęka. A co zrobić, gdy wierzch mimo to popęka? Wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie polewa, która zakryje mankamenty i ubytki ciasta. Suchy, kruszący się sernik – sernik kruszy się z powodu nadmiaru mąki lub gdy niepotrzebnie wydłużymy czas jego pieczenia. Bardzo ważne jest, by trzymać się przepisu i nie wydłużać czasu pieczenia ciasta. Może to spowodować nadmierne przesuszenie sernika. A jak poznać, że sernik jest upieczony? Jego powierzchnia powinna być lekko zrumieniona i przede wszystkim sprężysta przy dotknięciu. Częstym błędem popełnianym podczas pieczenia tego typu ciasta jest przekonanie, że sernik jest niedopieczony, podczas gdy gotowy sernik do czasu ostudzenia może wydawać się rzadki i trząść niczym galaretka.

See also:  KtRy To Tydzień CiążY?

123RF Źródło: 123RF Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści. WP Kuchnia na: : Opadnięty, wodnisty, niedopieczony? Jak uratować świąteczny sernik

Ile dni wcześniej można upiec sernik?

Czy sernik można mrozić? – Tak! Wszyscy miłośnicy sernika zgodzą się, że jednym z największych atutów tego ciasta jest możliwość zamrożenia go i cieszenia się nim na później. Wyjątkowość sernika polega na tym, że nie traci on swojej konsystencji, a jego smak pozostaje równie pyszny, nawet po odmrożeniu.

  • To idealne rozwiązanie, gdy chcemy przygotować deser z wyprzedzeniem na jakieś wydarzenie.
  • Wiele osób preferuje przygotowywanie sernika dzień lub dwa wcześniej, aby miał czas na właściwe wystygnięcie i zintegrowanie smaków.
  • Dzięki możliwości zamrożenia można upiec sernik nawet tydzień wcześniej, a potem po prostu go odmrozić na dzień przed wydarzeniem.

Zamrażanie sernika to także fantastyczny sposób, aby mieć coś słodkiego „na zapas”. Czy ktoś kiedykolwiek powiedział „nie” niespodziewanemu kawałkowi sernika na deser po kolacji? Dlatego nawet nie warto zastanawiać się, czy sernik można mrozić, Wystarczy podzielić go na porcje, zamrozić, a potem cieszyć się kawałkiem, kiedy mamy na to ochotę.

  1. Pamiętajmy tylko, że sernik należy rozmrozić powoli, najlepiej w lodówce.
  2. Nagłe zmiany temperatury mogą wpłynąć na konsystencję ciasta, dlatego lepiej dać mu czas na powolne odmrożenie.
  3. Jaki sernik zjesz w Babette? W Babette kochamy serniki i obchodzimy nawet ich święto co roku 30 lipca! Wówczas puszczamy wodze wyobraźni i wymyślamy najbardziej kolorowe i wykwintne wersje serników, na przykład sernik chałwowy, pistacjowy czy matcha.

Również na co dzień można u nas spróbować przeróżnych ciast, w tym serowych placków – sernik klasyczny, mango czy letni sernik jagodowy. Używamy do ich przygotowania pysznych twarogów, prawdziwego masła i dobrych jaj. Takie serniki są nie tylko pyszne, ale i pełne zdrowia.

Po co dodaje się olej do sernika?

Czym zastąpić olej w cieście? – Po co olej w cieście ? Jakie jest jego zadanie? Olej dodaje się do ciasta dla uzyskania odpowiednich walorów smakowych i prawidłowej konsystencji. Olej zwilża masę, nadaje jej lepkości, kruchości i pozwala przechowywać ciasto dłużej.

Ile jajek dodaje się do sernika?

Składniki: – Twaróg – najważniejszy składnik sernika. Powinien być dobrej jakości, najlepiej tłusty lub półtłusty (kupując twaróg chudy należy pamiętać o wmieszaniu do masy dodatkowej porcji masła, bez tego sernik będzie zbyt suchy), a w smaku nie powinien być kwaśny.Twaróg na sernik należy przynajmniej dwukrotnie zmielić (jeden raz nie wystarczy, gdyż grudki twarogu i tak pozostaną co będzie widać zwłaszcza w sernikach czekoladowych).

  1. W sklepach można kupić już gotowy zmielony trzykrotnie twaróg zarówno w kostkach jak i w wiaderku.
  2. Warto jednak przed zakupem upewnić się, że jest to prawdziwy twaróg bez dodatków i zagęstników.
  3. Sery oferowane w wiaderkach są dużym udogodnieniem, jednak może okazać się, że wymarzony sernik zamiast być z gatunku ciężkich lub kremowych, ma konsystencję budyniu i niewiele ma ze smaku twarogu.

Najczęściej jakość takiego sera widać już po otwarciu, a jego użycie może sprawiać kłopoty od samego początku przygotowania (masa serowa jest zbyt rzadka, trzeba ją dłużej piec a końcowa konsystencja sernika pozostawia wiele do życzenia). Jeśli nie mamy więc dostępu do dobrego, kupnego mielonego twarogu, najlepiej zmielić go samodzielnie.

Jajka – jajka w serniku pełnią rolę spulchniającą i nie może ich zabraknąć. Niezbędne minimum to 3 jajka na 1 kg twarogu. W zależności od przepisu w serniku może się znaleźć od 3-10 jaj. Do masy serowej można dodać od razu całe jajka, lub najpierw wmieszać żółtka, a na koniec ubić pianę z białek i delikatnie dodać do masy.

Dzięki dodaniu piany z białek sernik będzie dużo delikatniejszy, może jednak bardziej wyrosnąć a po upieczeniu opaść. Dlatego ważna jest temperatura pieczenia sernika (o tym w punktach poniżej). Mąka pszenna,, proszek budyniowy – mąka zagęszcza strukturę sernika, dzięki niej jest bardziej zwarty.

Co dać do sernika żeby był wilgotny?

Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka Sernik, KtRy Zawsze Wychodzi Puszysty To najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to, że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół.

See also:  Sernik KrLewski, KtóRy Zawsze Wychodzi?

Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 70 min Czas chłodzenia: 15 godzin

Składniki: (na tortownicę 16 cm) Spód:

50 g herbatników kakaowych30 g roztopionego masła

Masa serowa:

200 g sera twarogowego zmielonego250 g serka mascarpone150 g kwaśnej śmietany 18 %1/2 szklanki cukru / 110 g1 łyżeczka cukru waniliowego3 średnie jajka2 łyżki mąki pszennej

Polewa:

50 g czekolady2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

Przygotowanie: Spód:

Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok.2 cm ponad brzegi tortownicy.

Masa serowa:

Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć lub,Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.Piecz 25 min w temp.180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok.3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.

Uwagi:

Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest zwarty i nie rozsypuje się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry.

Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki.Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść.Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp. a później niższej i koniecznie w kąpieli wodnej (to dodatkowo sprawi że sernik będzie ekstremalnie kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok.3 godziny w zamkniętym piekarniku.

* Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki powyższym wskazówkom Wasz sernik powinien wyjść płaski i bez spękań a w smaku niezwykle kremowy i puszysty. Sernik, KtRy Zawsze Wychodzi Puszysty Sernik, KtRy Zawsze Wychodzi Puszysty : Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka

Jak zrobić polewę na sernik?

Przygotowanie –

  1. Do rondelka średniej wielkości przełóż czekoladę połamaną na kostki, a także wlej mleko i dodaj masło.
  2. Całość podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj. Polewaj ciasto płynną czekoladą. Jeśli chcesz, górną warstwę możesz udekorować dodatkowymi elementami.
  4. Ciasto odstaw do ostudzenia na co najmniej kilka godzin, idealnie na noc.

Ile dać mąki ziemniaczanej zamiast budyniu do sernika?

Co dodać do sernika zamiast budyniu? – W planach macie przygotowanie sernika, ale zabrało wam budyniu? Co do sernika zamiast budyniu ? Czy ciasto w ogóle uda się bez budyniu? Oczywiście, że tak. Najprostszym sposobem na zastąpienie budyniu w serniku jest dodanie do ciasta około 4 dag mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego.

  1. Te zamienniki zapewniają zarówno odpowiedni aromat ciasta, jak i właściwą spoistość masy.
  2. Mąka zagęści sernik, a ekstrakt sprawi, że ciasto będzie przyjemnie pachniało laskami wanilii.
  3. Co zamiast budyniu do sernika sprawdzi się równie dobrze? Alternatywą jest dodanie do sernika miękkich owoców, np.
  4. Brzoskwiń lub moreli.

Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców, z powodzeniem możecie wykorzystać te z puszki. Dobrze sprawdzą się brzoskwinie w lekkim syropie – nie mają tak dużo cukru i nie przesłodzą sernika. Trzeba jednak pamiętać, żeby dobrze odsączyć owoce z zalewy, bo nadmiar syropu zbytnio rozwodni masę i sernik może się nie upiec.