KtRy Kefir Jest Najzdrowszy?

KtRy Kefir Jest Najzdrowszy

Jakiej firmy kefir jest najlepszy?

Nowy Przegląd Mleczarski Kefir produkcji Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie został wyróżniony dwoma znaczącymi nagrodami potwierdzającymi jego najwyższą jakość. W najnowszym wydaniu magazynu branżowego Handel opublikowano listę laureatów plebiscytu „Hit handlu”, w którym krasnostawski kefir 400 g został zwycięzcą swojej kategorii.

Ponadto, kefir 500 g z OSM Krasnystaw otrzymał wyróżnienie „Złoty paragon – Nagroda Kupców Polskich” w konkursie organizowanym przez magazyn Hurt & Detal. „Hit handlu” to plebiscyt, w którym zwycięzców wybierają detaliści – czytelnicy magazynu Handel. W sondzie telefonicznej respondenci wskazali najlepiej sprzedające się w ich sklepach produkty w ponad 80 kategoriach (jeden ankietowany mógł wskazać produkty w kilku kategoriach).

Pytano o okres 12 miesięcy do 31 marca 2017 roku. Sondę przeprowadzono w kwietniu 2017 roku na próbie ponad 1000 losowo wybranych detalistów. Wyniki sondy wskazują, że krasnostawski kefir jest najlepiej sprzedającym się produktem tego typu w Polsce. Lista laureatów plebiscytu została opublikowana w najnowszym wydaniu magazynu Handel, który właśnie kolportowany jest wśród krajowych detalistów.

Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się we wrześniu bieżącego roku w Warszawie. Kolejne wyróżnienie wskazujące na bardzo duże zainteresowanie konsumentów kefirem z OSM Krasnystaw to „Złoty paragon”. Wyróżnienie przyznają właściciele i kierownicy sklepów spożywczo-przemysłowych z całej Polski. W ramach procedury konkursowej kupcy głosują na liderów rynku, wypełniając specjalnie przygotowaną ankietę, którą otrzymują wraz z miesięcznikiem Hurt & Detal.

Następnie ankiety są odsyłane do Instytutu Badawczego TNS Polska, który nadzoruje konkurs, zlicza głosy i opracowuje niezależny raport. Do konkursu zgłoszonych zostało ponad 470 produktów w 62 kategoriach. Kefir Krasnystaw 500 g został wyróżniony w kategorii mleko i napoje mleczne.

  1. Gala wręczenia „Złotych paragonów” odbyła się 25 maja w Warszawie.
  2. Lato to czas, gdy orzeźwiające i naturalne produkty, takie jak kefir, cieszą się szczególną popularnością.
  3. Mamy to szczęście, że Polacy dokonują przy sklepowej półce coraz bardziej świadomych wyborów.
  4. Chętnie sięgamy po polskie marki oferujące produkty z najlepszych surowców i dbające o naturalność swoich wyrobów.

Oczywiście ogromną rolę odgrywa także ulubiony smak. Kefir z OSM Krasnystaw sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Dbamy o jego jakość produkując go z najlepszych surowców, według sprawdzonej receptury. Serdecznie dziękujemy naszym klientom za niesłabnące zaufanie i konsekwentne wybieranie produktów OSM Krasnystaw.

  1. Wyrazy wdzięczności kierujemy także do detalistów, którzy chętnie włączają nasze produkty do swojej oferty – mówi Krzysztof Bortacki, kierownik Działu Handlu i Marketingu OSM Krasnystaw Krasnostawski kefir od lat cieszy się dużym uznaniem wśród konsumentów.
  2. Nagrody „Złoty paragon” oraz „Hit handlu” przyznane niemal jednocześnie przez dwa niezależne wydawnictwa branżowe to potwierdzenie, że kefir z OSM Krasnystaw jest najlepszym wyborem na sklepowej półce w swojej kategorii.

OSM Krasnystaw to nowoczesna firma współpracująca z ponad trzystoma dystrybutorami produktów nabiałowych z całej Polski. Jej tradycja sięga początków minionego wieku – firma złożona została w 1913 roku. OSM Krasnystaw odbiera mleko od ponad dwóch tysięcy dostawców ze wszystkich powiatów województwa lubelskiego.

Zatrudnia 600 pracowników, przetwarza rocznie 160 mln litrów mleka i dynamicznie zwiększa swoje przychody. Firma stale inwestuje w nowoczesne rozwiązania technologiczne, stając się liderem innowacji i jakości na swoim rynku. Spółdzielnia z Krasnegostawu jest jednym z największych producentów branży mleczarskiej w Polsce.

(Informacja prasowa OSM Krasnystaw) : Nowy Przegląd Mleczarski

Jaki kefir kupować?

Jak wybrać dobry kefir, maślankę? – Przy wyborze maślanki i kefiru należy unikać niektórych składników. Zwróćmy uwagę czy w składzie znajdują się białka mleka, mleko w proszku lub śmietanka. Są to produkty które zwiększą ilość laktozy, co wykluczy go z diety osób nietolerujących tego cukru.

  1. Ponadto dodatek tych składników zmienia ich gęstość i konsystencję, a także sprawia, że są bardziej kremowe i przyjemniejsze w smaku.
  2. Unikajmy także kefirów i maślanek smakowych.
  3. Te doprawiane na przykład koperkiem i ogórkami mogą zwierać np.
  4. Glutaminian sodu Produkty zawierające dodatek owoców mogą zawierać cukier w różnych formach np.

pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego. Jeśli mamy ochotę na tak doprawiony produkt, najlepiej dodać je samemu.

Kiedy lepiej pić kefir?

Kiedy i ile razy dziennie pić kefir? – Zastanawiasz się o jakiej porze pić kozi kefir i czy można pić kefir na noc? Oczywiście! Napój ten będzie idealnym rozwiązaniem Twoich problemów z zasypianiem. Więc jeśli chcesz być wypoczęty polecamy picie kefiru przed snem, najlepiej ok.30 min.

  1. Jak wspomnieliśmy wyżej, kefir wspiera pracę jelit i układu trawiennego, więc w czasie snu przyspieszy także przemianę materii.
  2. Efir kozi jest świetnym probiotykiem, chroni przed zakażeniami bakteryjnymi, wspomaga odchudzanie.
  3. Zalet jest tak dużo, że nie powinieneś zastanawiać się czy i ile kefiru dziennie pić.

My polecamy szklankę dziennie, a po niedługim czasie zaczniesz dostrzegać walory zdrowotne tego napoju.

Kiedy nie pić kefiru?

W pigułce –

  • Kefir to niskokaloryczny produkt, zawierający dużo witamin (A, B12, B2), składników mineralnych (wapnia, fosforu, potasu) i związków bioaktywnych (egzopolisacharydów, bioaktywnych peptydów i kwasów organicznych)
  • Kefir jest naturalnym probiotykiem – jego regularne spożycie wpływa korzystnie na skład mikroflory jelitowej oraz pracę przewodu pokarmowego.
  • Kefir działa przeciwdrobnoustrojowo i może zwiększać odporność.
  • Kefir wpływa korzystnie na budowę kości i może zmniejszać ryzyko osteoporozy.
  • Kefir działa pozytywnie na stan skóry, ponieważ zwiększa jej nawilżenie i łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry.
  • Kefir wykazuje potencjał przeciwnowotworowy i przeciwcukrzycowy.
  • Kefiru nie powinny spożywać osoby z alergią na białka mleka krowiego oraz osoby cierpiące na silną nietolerancję laktozy.

Kefir powstaje na skutek fermentacji mleka, która odbywa się za pośrednictwem mikroorganizmów naturalnie występujących w ziarnach kefiru (tzw. kefir rzemieślniczy) lub w specjalnych kulturach starterowych (tzw. kefir przemysłowy). Może być produkowany z różnych rodzajów mlek, m.in.

Mleka krowiego, owczego, koziego, wielbłądziego, czy bawolego. Kefir pochodzi z Kaukazu, zaś jego nazwa wywodzi się od tureckiego ” keyif „, które oznacza „przyjemność”. Mikrobiom ziaren kefiru tworzą liczne bakterie kwasu mlekowego (m.in. Leuconostocs, Lactobacilli, Streptococci, Lactococci, Enterobacter, Acinetobacter, Enterococcus i Pseudomonas spp.), bakterie kwasu octowego oraz różne gatunki drożdży (m.in.

Kluyveromyces, Candida, Torulopsis, Saccharomyces, Rhodotorula i Zygosaccharomyces ). Wszystkie te mikroorganizmy żyją ze sobą w symbiozie i wchodzą w interakcje, tworząc wyjątkowy, fermentowany produkt mleczny, Skład chemiczny i smak kefiru uzależniony jest od wielu czynników, m.in.

Czy kefir ze sklepu jest zdrowy?

Właściwości zdrowotne kefiru – Kefir był stosowany od tysięcy lat i w tym czasie znalazł wiele zastosowań w lecznictwie ludowym. Obecnie jego liczne właściwości prozdrowotne są potwierdzane coraz większą ilością badań naukowych. Kefir jest bardzo często stosowany w sanatoriach i szpitalach w krajach byłego Związku Radzieckiego jako środek pomocniczy w leczeniu zaburzeń metabolicznych, miażdżycy i alergii.

Jest też wykorzystywany w leczeniu gruźlicy, nowotworów i zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego, kiedy preparaty farmaceutyczne zawodzą lub są niedostępne. Regularne picie kefiru może pomagać w leczeniu dolegliwości jelitowych, regulować rytm wypróżnień, redukować wzdęcia i wspierać zdrowie układu pokarmowego.

Kefir jako probiotyk Kefir jest świetnym probiotykiem – źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój właściwej mikroflory organizmu i uniemożliwiają rozwój bakterii chorobotwórczych. Równowaga bakteryjna organizmu jest powiązana z bardzo wieloma aspektami zdrowotnymi, wśród których wymienia się m.in.

Właściwe trawienie, regularne wypróżnienia, zespół jelita drażliwego, nieszczelne jelito, a nawet samopoczucie psychiczne i autyzm. W zachodniej diecie najbardziej znanym probiotykiem jest jogurt, jednak kefir to dużo lepsze źródło dobroczynnych mikroorganizmów. Zawiera ponad 30 różnych bakterii i drożdży, dzięki czemu jest bardzo bogaty w różnorodne szczepy probiotyczne.

Kanadyjskie badania wykazały, że spożywanie kefiru pomaga leczyć zespół jelita drażliwego i zmniejsza procesy zapalne w jelicie. Aktywność antybakteryjna kefiru Badania pokazują, że wiele bakterii z rodzaju Lactobacillus wykazuje aktywność antybakteryjną, dzięki czemu mają zdolność hamowania wzrostu mikroorganizmów chorobotwórczych.

  • Właściwość ta znajduje zastosowanie w ochronie żywności przed zepsuciem, ale przede wszystkim w leczeniu i zapobieganiu zatruciom przewodu pokarmowego i infekcjom intymnym.
  • Wykazano aktywność przeciwbakteryjną kefiru dla gronkowca złocistego, E.coli, Listerii, Salmonelli i innych.
  • Efir nie ma zdolności hamowania wzrostu drożdżaków Candida.

Kefir zmniejsza ryzyko osteoporozy Kefir jest dobrym źródłem wapnia i magnezu – pierwiastków kluczowych dla zdrowych, mocnych kości. Jednocześnie zawiera witaminę K, która odpowiada za metabolizm wapnia i, jak pokazują badania, zmniejsza ryzyko złamań.

  • Badania na zwierzętach pokazały, że kefir zwiększa absorpcję wapnia przez komórki kośćca, co wpływa na większą gęstość kości i mniejsze ryzyko złamań.
  • Dzięki obecności bakterii probiotycznych w kefirze zwiększa się przyswajalność wapnia, magnezu, witaminy D i K – obecnych w tym napoju składników niezbędnych dla układu kostnego.

Wpływ kefiru na układ immunologiczny W badaniach na zwierzętach wykazano, że zarówno bakterie probiotyczne obecne w kefirze, jak i bioaktywne peptydy wytwarzane podczas fermentacji stymulują działanie układu odpornościowego i wzmacniają jego odpowiedź na atak antygenów.

Stwierdzono wyższe stężenia przeciwciał we krwi zwierząt, którym podawano kefir, niż w grupie kontrolnej. Jednocześnie wykazano pozytywny wpływ kefiru w zapobieganiu astmie i alergiom. Picie kefiru powodowało u osób badanych spadek stężenia markerów stanu zapalnego, Wykazano jego silne działanie przeciwzapalne, co może znaleźć zastosowanie w zapobieganiu astmie.

Możliwość hamowania rozwoju nowotworów Badania na zwierzętach i ludzkich komórkach nowotworowych wykazały, że polisacharyd kefiran oraz ekstrakty z kefiru mają zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych i zapobiegania przerzutom raka piersi, płuc i czerniaka.

  1. Podejmowane są próby opracowania mechanizmu antynowotworowego działania kefiru, jednak problem wymaga dokładniejszych badań.
  2. Wykazano, że kefir ma działanie przeciwutleniające silniejsze nawet niż witamina E.
  3. Jest to jedna z teorii tłumacząca jego aktywność przeciwrakową.
  4. Wpływ kefiru na poziom cholesterolu W badaniu klinicznym z 2002 roku badana grupa 13 osób wypijała codziennie przez 4 tygodnie 500 ml kefiru, a grupa kontrolna – mleka.
See also:  Tvp 4k Nc KtóRy Kanał?

W grupie badanej stwierdzono obniżenie poziomu trójglicerydów oraz wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Jedna z teorii tłumacząca antycholesterolowe działanie kefiru mówi, iż mikroorganizmy grzybków kefirowych wytwarzają enzym rozkładający cholesterol.

  1. Źródła: 1.
  2. Farnworth E.R., Kefir – a complex probiotic, Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods, 2005, 2(1), 1-17 2. Otles S.
  3. I in., Kefir: A Probiotic Dairy-Composition, Nutritional and Therapeutic Aspects, Pakistan Journal of Nutrition, 2003, 2(2), 54-59 3.
  4. Https://authoritynutrition.com/9-health-benefits-of-kefir/ 4.

https://draxe.com/kefir-benefits/ 5. http://russiapedia.rt.com/of-russian-origin/kefir/

Kiedy najlepiej pić kefir rano czy wieczorem?

Dlaczego kefir odchudza? Idealny napój na redukcji Zalecają go dietetycy, polecają lekarze, z powodzeniem stosują sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Jest nieoceniony dla osób odchudzających się na diecie redukcyjnej. Kefir – powstał w wyniku przypadku, prawdopodobnie w starożytności, gdy hodowcy kóz wpadli na pomysł przechowywania mleka w skórzanych workach.

  1. Tam sfermentował, i do dziś ten lekko musujący, ukwaszony napój mleczny jest naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i długie życie.
  2. Prawdziwy kefir przygotowywany jest na bazie ziarna kefiru, które jest skupiskiem wielu populacji symbiotycznych mikroorganizmów o korzystnych dla naszego organizmu właściwościach.

Wrzuć wyższy bieg Jedną z nich jest jego korzystny wpływ na utratę masy ciała u osób, które regularnie spożywają kefir. Skąd takie właściwości? Skład i bogata zawartość kultur bakterii w domowo ukwaszonym kefirze, bardzo korzystnie wpływają na procesy metaboliczne naszego organizmu.

  • Co istotne, naszymi dodatkowymi działaniami (np.
  • Codziennym ruchem, choćby regularnie praktykowanym spacerem) możemy wzmocnić ten efekt pobudzenia metabolizmu (ruch również pobudza metabolizm).
  • Efir korzystnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego, wspiera regulowanie rytmu wypróżnień, redukuje wzdęcia i wspomaga motorykę jelit.

Bakterie – nasi żywiciele Dlaczego fermentowany napój mleczny tak korzystnie wpływa na nasz układ trawienny? Wynika to z symbiozy w jakiej żyjemy z obecną w naszych jelitach florą bakteryjną. Jak tłumaczy dr nauk medycznych Leszek Marek Krześniak – ostateczne rozbicie pokarmu jakie ma miejsce w naszym układzie pokarmowym to jest trawienie bakteryjne.

  • My się w praktyce żywimy produktami przemiany metabolizmu bakterii, które żyją w naszych jelitach – wyjaśnia.
  • Dieta bogata w kefir korzystnie wpływa na obecną w naszych jelitach florę bakteryjną, i stymuluje oraz poprawia trawienie bakteryjne, o którym wspomina dr Krześniak.
  • Im zdrowsza nasza mikroflora jelitowa, tym sprawniej przebiegają procesy trawienne, które z jej udziałem odbywają się w naszych jelitach.

Nasz organizm lepiej trawi i jest też lepiej odżywiony. Sprzyja to redukcji masy ciała. Korzystna liczba w istotnym równaniu Wprowadzenie kefiru do diety w trakcie diety nastawionej na redukcję masy ciała, ma jeszcze jeden, istotny i praktyczny aspekt.

  • Jak wiadomo, redukcja masy ciała następuje zawsze gdy wydatek energetyczny jest większy niż liczba spożywanych kalorii.
  • Jeżeli każdego dnia przypilnujemy aby liczba spożywanych kalorii była mniejsza, niż ta którą zużyjemy (co da się oszacować i wyliczyć), to po prostu schudniemy.
  • Efir doskonale się tu sprawdza jako produkt, który świetnie żywi, a wprowadza niską liczbę do naszego równania.100 gram kefiru to zaledwie 50 kcal.

Gdybyśmy każdego dnia wypili 1 litr kefiru, dostarczymy w ten sposób zaledwie 500 kcal. Z tego powodu część osób wybiera tzw. dietę kefirową, zastępując kefirem wszystkie posiłki w ciągu dnia. Jednak jak wszystkie mono-diety, dieta ta nie jest zalecana przez dietetyków.

250 kcal16,5 g białka10 g tłuszczu23,5 g węglowodanów

Jednocześnie wypijając taką ilość kefiru dostarczymy taką ilość mikroelementów:

potas – 610 mg (dzienne zapotrzebowanie ok 4700-5100 mg)wapń – 515 mg (dzienne zapotrzebowanie ok 1000 mg)magnez – 50 mg (dzienne zapotrzebowanie 300-420 mg)cynk – 1,4 mg (dzienne zapotrzebowanie 5-20 mg)

Ponadto kefir dostarczy mniejsze ilości (choć niekiedy istotne, ze względu na stosunkowo niskie dzienne zapotrzebowanie) witamin np. witaminy A, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, Witaminy D, E, PP, jodu, miedzi, sodu, żelaza. Idealny napój na redukcji Pod wieloma względami kefir wydaje się idealnym napojem w okresie redukcji masy ciała.500 gram kefiru to dwie szklanki, które można spożyć np.

w podziale na dwa posiłki. Szklanka kefiru rano i wieczorem z wybranym przez siebie dodatkiem, ułatwi opanowanie głodu, skutecznie nasyci i zapewni spokój sumienia odn. spożytych kalorii. Przy diecie 2000 kcal dziennie, która umożliwi schudnięcie większości dorosłych osób, spożycie 500 g kefiru dziennie umożliwi wykorzystanie jeszcze ponad 1750 kcal na inne posiłki.

Skąd wziąć dobry kefir? Na rynku nie brakuje oferty kefirów naturalnych, jednak nasza redakcja od lat propaguje najlepszą naszym zdaniem możliwość, mianowicie ukwaszenia domowego kefiru z użyciem dostępnych m. in. zasuszonych ziaren kefiru. Domowy kefir jest banalny w przygotowaniu.

starter zawierający mikroflorę ziaren kefiru2-3 litry mleka, najlepiej o zawartości 2% tłuszczu

Po dodaniu startera do mleka podgrzanego do temperatury pokojowej – ok 24-28 st. C, naczynie z kefirem odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu na 12 do 24 godzin. Im dłuższy czas ukwaszania tym bardziej wyraźny smak fermentowanego kefiru. Po tym czasie wstawiamy go do lodówki, do schłodzenia.

Spożywamy do 5 dni. Przy stałej diecie kefirowej dla 2 osób, które codziennie spożywają po 500 ml kefiru, dwa litry kefiru ukwaszonego domowo wystarczą na zaledwie 2 dni (można ukwasić jednorazowo nawet 3 litry). Co istotne, kefir można 2-3 razy ukwasić z pomocą pierwszego uzyskanego kefiru (wlewając kilka łyżek pierwszego kefiru do kolejnej porcji mleka).

Następnie warto użyć kolejnego startera ze względów higienicznych. Domowo ukwaszony kefir ma wyjątkowy smak i dużo zalet. Najważniejszą jest wyjątkowo świeżo namnożona flora kultur bakterii i nasza kontrola nad procesem ukwaszania, przechowywania a nawet nad jakością użytego mleka.

Jeśli chcemy, możemy ukwaszać kefir za pomocą takiego mleka, jakie najbardziej nam odpowiada (my polecamy mleka BIO z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych bądź mleko marek deklarujących np. karmienie krów np. paszą bez GMO). Kiedy spożywać kefir? Niektórzy dietetycy zalecają by kefir pić wieczorem, jako ostatni posiłek.

Bogaty w składniki odżywcze fermentowany napój, bogaty w dobroczynne kultury bakterii, ułatwi pracę układu pokarmowego a tym samym korzystnie wpłynie na nasz sen. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań aby kefir stanowił element pożywnego śniadania, czy np.

deseru po obiedzie lub przed treningiem, w połączeniu z ulubionymi owocami. Moc właściwości Odchudzające właściwości kefiru to niejedyne bogactwo jakie kryje się w tym napoju. Kefir dzięki zawartości kultur bakterii i produktów metabolizmu tych kultur, które powstają w procesie fermentacji, ma działanie oczyszczające.

Ziarna kefiru w procesie fermentacji wytwarzają własny rodzaj antybiotyku, który eliminuje patogenną florę występującą w mleku. Ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne.

Ze względu na swoje właściwości stymulujące odporność kefir zaleca się przy przebiegu chorób wirusowych, takich jak opryszczka, półpasiec, zespół przewlekłego zmęczenia, przeziębienia. Korzystny wpływ na odporność kefir zawdzięcza również bogatej zawartości wapnia. Pomysł na podanie

Kefir to napój, który większości osób kojarzy się z produktem śniadaniowym, jako baza do shake’a, lub po prostu jako samodzielny posiłek. Kefir może być jednak świetnym dodatkiem do obiadu. Nasza propozycja domowego obiadu:

250 g kefiru z Zakwaski do Kefiru Vivo (1 szklanka)3 jajka sadzone na maśle klarowanym (165 g)150 g ziemniaków60 g ogórka kiszonego100 g kapusty kiszonej

Suma: 725 g Wartości odżywcze powyższego posiłku:

kalorie – 568 kcalbiałko – 31,7 gtłuszcz – 28,1 gwęglowodany – 46,5 g

Życzymy smacznego! : Dlaczego kefir odchudza? Idealny napój na redukcji

Czy można pić kefir codziennie?

Kefir pomaga w problemach trawiennych – Probiotyki, takie jak kefir, mogą pomóc przywrócić równowagę przyjaznych bakterii w jelitach. Dlatego są bardzo skuteczne na przykład w walce z biegunką. Badacze udowodnili, że codzienne spożywanie kefiru i stosowanie diety bogatej w błonnik poprawia trawienie, zmniejsza stan zapalny i łagodzi objawy nieswoistego zapalenia jelit, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodów.

Ile można pić kefiru dziennie?

Kefir – pyszny i lekki dodatek do dań – Szklankę kefiru można pić w formie przekąski bądź dodatku do obiadu, ale może on stanowić także bazę do smacznych, wartościowych koktajli owocowych bądź warzywnych.

Koktajle odchudzające – 8 przepisów na domowe koktajle

Ciekawym rozwiązaniem, zwłaszcza dla osób unikających nadmiaru kalorii, będzie zastąpienie nim tłustej śmietany czy jogurtu jako dodatku do zup, sosów czy dań mącznych takich jak na przykład knedle czy pierogi. Kupny bądź domowy kefir może także stanowić bazę do chłodników, puszystych naleśników, gofrów, ciast jogurtowych, babeczek, a nawet pieczywa.

Jak wygląda piramida żywieniowa?

Warto pamiętać, by przynajmniej kilka razy w tygodniu spożyć minimum jedną szklankę kefiru. Pozwoli to na zachowanie odpowiedniego stanu mikroflory jelitowej, co wpłynie pozytywnie na wzmocnienie odporności organizmu, a także zniweluje uczucie senności w ciągu dnia.

  • Jest to produkt o szerokim zastosowaniu, który dzięki swojej niskiej kaloryczności oraz lekkostrawności sprawdzi się także w przypadku zaburzeń pracy układu pokarmowego.
  • Co więcej, wyprodukowanie własnego kefiru w domu może być ciekawym doświadczeniem oraz sposobem na ograniczenie kupowania produktu w plastikowych opakowaniach.

Treści z serwisu Medonet mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem a jego lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

  • nabiał
  • kefir
  • domowy kefir
  • Dlaczego powinieneś pić kefir codziennie? Wystarczy jedna szklanka, żeby ciało poczuło różnicę Kefir, choć jest bardzo zdrowym produktem, pojawia się na naszych stołach o wiele rzadziej niż jogurt. Szkoda, ponieważ jest on naturalnym probiotykiem. Nie tylko. Joanna Murawska
  • Petarda na płaski brzuch. Wsyp łyżkę do kefiru i poczuj luz w pasie Wzdęty brzuch to często konsekwencja zalegających w jelitach mas, które powodują, że gorzej trawimy i niezbyt dobrze się czujemy. Często wystarczy nieco zmienić. Magda Ważna
  • Kefir wycofany ze sprzedaży. Powodem wykrycie salmonelli Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu z obrotu partii kefiru produkowanego przez OSM Łobżenica. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Salmonella. Adrian Dąbek
  • Grzybek tybetański – działanie, przepis na kefir, szkodliwość Grzybek tybetański – opinie, które możemy znaleźć na jego temat są bardzo pozytywne, a przygotowany na jego bazie kefir jest podobno zbawienny dla zdrowia. Czym. Paulina Kalbarczyk
See also:  KtRy Udar Gorszy Prawostronny Czy Lewostronny?

Czy kefir oczyszcza jelita?

Co daje picie kefiru? – Jedni go uwielbiają, inni nie potrafią znieść jego kwaśnego smaku. Kefir, czyli fermentowany napój mleczny, chociaż nie wszystkim smakuje, na pewno nie można odmówić mu prozdrowotnych właściwości. Kefir powstaje za sprawą ziaren kefirowych, które są kombinacją bakterii i drożdży.

  • W napoju tym znajdziesz między innymi: witaminy z grupy B, witaminę K, biotynę, czy kwas foliowy,
  • Nie brakuje w nim też związków mineralnych, takich jak wapń i magnez,
  • Jest również świetnym źródłem białka.
  • Efir jest naturalnym probiotykiem, znajdują się w nim bakterie, które wspierają mikroflorę jelit.

Dodatkowo napój ten przyśpiesza perystaltykę jelit oraz działa przeciwzapalnie niczym naturalny antybiotyk. Co więcej, obniża poziom „złego” cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, oraz wspiera pracę wątroby. Dzięki obecności tryptofanu wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Czy można pić kefir na pusty żołądek?

Jak to działa, czyli supermoce kefiru i siemienia – Skąd się bierze supermoc tej prostej mieszanki? Przede wszystkim kefir jest doskonałym probiotykiem, a zatem zawiera mikroorganizmy, które pomagają niwelować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

  • Jego regularne picie między innymi reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia i łagodzi uczucie pełności.
  • Również siemię lniane to prawdziwy sprzymierzeniec jelit.
  • Zawiera dwie frakcje błonnika: rozpuszczalną i nierozpuszczalną.
  • Ta pierwsza jest fermentowana przez bakterie flory jelitowej, zasiedlające przewód pokarmowy człowieka.

Dzięki temu spowalnia wędrówkę treści pokarmowej przez jelita, co skutkuje regulacją poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Natomiast nierozpuszczalna frakcja błonnika wiąże wodę, przez co zwiększa objętość stolca i poprawia perystaltykę jelit. A zatem kefir w towarzystwie siemienia lnianego znacząco poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego: reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia i poprawia trawienie. – / 123RF Kefir to fermentowany napój mleczny będący doskonałym probiotykiem. PantherMedia Siemię lniane : Dodawaj to do kefiru i pij na czczo. Szybko pozbędziesz się niechcianych kilogramów

Czy kefir zakwasza organizm?

Produkty mleczne – Produkty mleczne mają z zasady działanie neutralne lub lekko kwasotwórcze. Na pytanie czy kefir zakwasza organizm można jednoznacznie odpowiedzieć, że tak – nabiał przyczynia się do zakwaszenia organizmu.

Czy można pić kefir po obiedzie?

3. Jak działają probiotyki – Probiotyki z kefiru mają nie tylko działanie antybakteryjne, ale pomagają też przywrócić naturalną florę w jelitach i wspomóc równowagę przyjaznych bakterii. Po kefir warto sięgnąć nie tylko po wystąpieniu biegunki czy wymiotów, ale także po zjedzeniu ciężkiego i tłustego posiłku. Aby uzyskać kefir, do mleka zwierzęcego dodaje się granulki z bakteriami, dzięki którym zachodzi proces fermentacji

Co powoduje codzienne picie kefiru?

Kefir na układ odpornościowy i wysoki cholesterol – Kefir, podobnie jak jogurt, powstaje poprzez fermentację mleka pasteryzowanego. Wpływają na to bakterie zwane ziarnami kefirowymi z gatunku Lactobacillus kefir, Leuconostoc, Lactococcus i Acetobacter oraz drożdży Kluyveromyces oraz Saccharomyces.

Kwaskowaty smak kefiru zawdzięczamy połączeniu procesów fermentacji mlekowej oraz alkoholowej. Wykazano, że poprawia on perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, regularne spożywanie zapobiega zaparciom, a dzięki zawartości bakterii pozytywnie odbudowuje mikrobiotę jelit po przebiegu biegunek.

Kefir zawiera znaczną, jak na przetwory mleczne, zawartość kwasu foliowego – dzięki temu poleca się go zwłaszcza w okresie przed i podczas ciąży, gdy zapotrzebowanie na ten składnik jest wyższe. Kefir z uwagi na to, że powstaje wskutek fermentacji, jest lżej strawny od mleka i jednocześnie dużo rzadziej po spożyciu kefiru niż mleka występują odczyny alergiczne.

Wykazano także, że jego regularne picie korzystnie wpływa na procesy odpornościowe organizmu poprzez stymulowanie aktywności fagocytów i makrofagów. Ponadto charakterystyczne dla kefiru bakterie pomagają w obniżaniu cholesterolu we krwi, mają właściwości bakteriostatyczne. Wszystkie produkty fermentowane z mleka, choć są podobne, mogą mieć nieco inny wpływ na zdrowie.

Warto wprowadzać różne przetwory mleczne do menu, najlepiej każdego dnia. Tylko wtedy nasz organizm będzie mógł wykorzystać ich potencjał. Warto dodać, że produkty te charakteryzują się stosunkowo niską kalorycznością, więc ich codzienny dodatek do diety nie powinien przyczyniać się do nadwagi czy otyłości, wręcz przeciwnie – są zbawienne dla naszego układu pokarmowego. Bibliografia: Żelazowski P., Życie w mlecznych napojach fermentowanych, 2015. Mojka K., Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 722–729.

Co jest zdrowsze kefir czy maślanka?

4. Co jest zdrowsze kefir czy maślanka? – Zarówno maślanka, jak i kefir są produktami o imponujących właściwościach odżywczych. Maślanka, wbrew powszechniej, opinii nie jest dobrym źródłem białka, dostarcza mniej tłuszczu oraz pełnowartościowych białek od kefiru.

Kefir stanowi doskonałe źródło witaminy B1, która jest odpowiedzialna za wspieranie procesów metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka., znana również jako tiamina wpływa pozytywnie na układ krążenia, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Kefiry to również doskonałe źródło witaminy D, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego.

Zawarta w produkcie działa pozytywnie na ludzki mózg, zwiększa odporność na stres. W składzie maślanki znaleźć można z kolei sporo witamin z grupy B (B1, B2, B12) oraz takich minerałów, jak potas, fosfor, sód, magnez, selen. Odpowiadając na pytanie, co jest zdrowsze – kefir czy maślanka, warto zauważyć, że pod względem zawartości różnych kultur pożytecznych bakterii to kefir nie ma sobie równych.

Czym się różni kefir od SIA złego mleka?

Różnica między zsiadłym mlekiem a jogurtem czy kefirem – Mleko, jogurt i kefir różnią się szczepami bakterii, których użyto do ich produkcji. O ile w oryginalnej recepturze zsiadły napój powstaje ze świeżego płynu, o tyle jogurt i kefir otrzymuje się z płynu pasteryzowanego, po dodaniu odpowiednio: do jogurtu — żywych kultur bakterii, do kefiru — bakterii fermentacji mlekowej i drożdży,

Co jest lepsze kefir czy jogurt naturalny?

Jogurt jest bardziej kaloryczny – w 100 gramach produktu znajdziemy 61 kalorii, podczas gdy w kefirze o 10 mniej. Jogurt sprzyja oczyszczaniu przewodu pokarmowego z toksyn i wzmacnia odporność organizmu. Przyspiesza powrót do zdrowia po kuracji antybiotykowej, ponieważ odbudowuje florę bakteryjną w jelitach.

Czy kefir jest dobry na wątrobę?

2. Zwiększa aktywność przeciwutleniaczy w wątrobie – Kefir, podobnie jak inne produkty fermentowane, jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą chronić komórki przed wolnymi rodnikami. Istnieją badania pokazujące, ze składniki zawarte w kefirze poprawiają działanie enzymów antyoksydacyjnych, szczególnie w obrębie komórek wątroby.

Z czym można łączyć kefir?

Jogurty, kefir jak to z nimi jest? Łączyć z owocami? Bardzo lubię dyskusje o żywieniu z Jackiem Kucharskim (specjalista ds. żywienia człowieka oraz suplementacji diety). Bywają zacięte, ale nie ma to jak dobra bitwa na argumenty – adrenalina rośnie, nie ma poległych, jest frajda! 🙂 Ostatnio na tapecie były jogurty i kefiry – ich łączenie z owocami.

  1. Temat, o którym pisałam na blogu niewiele, bo wciąż miałam sporo wątpliwości.
  2. Ale po lekturze różnych publikacji i ożywczych rozmowach z Jackiem Kucharskim mam już jasny pogląd na sprawę.
  3. Dla przypomnienia: mleko zawiera kazeinę, białko trawione dzięki podpuszczce.
  4. Podpuszczka to enzym, który produkujemy tylko w niemowlęctwie, po tym okresie organizm ludzki ma spory kłopot z kazeiną.

Pomoc w jej trawieniu oferują zawarte w mleku bakterie. Ale i tu jest problem. Mleko i jego przetwory sprzedawane w sklepach, przetworzone na różne sposoby, mają trwale zahamowaną aktywność dobroczynnych bakterii. Służy to trwałości i urodzie produktów mlecznych, nie służy naszemu zdrowiu.

  • To pić mleko i jogurty, czy nie? Jeśli dobrze tolerujesz laktozę (co w obecnych czasach nie jest oczywiste), to pij krowie, a jeszcze lepiej kozie mleko, ale naturalne, nie sklepowe.
  • I obserwuj, jak Twój organizm reaguje.
  • Jeszcze zdrowiej jest postawić na mleko poddane fermentacji: zsiadłe lub kefir Ale też naturalne! Bakterie namnożone w zsiadłym mleku mają dobry wpływ na nasze jelita.

Dobroczynne są też bakterie z domowego kefiru. Działają jak żołnierze na froncie walki z chorą florą jelit – wygrywają ze złymi bakteriami, wstrzymują mnożenie grzybów i pasożytów. A człowiek ze zdrowymi jelitami jest znacząco mniej narażony na np. nowotwory.

Jak zrobić prawdziwy domowy kefir? Jacek Kucharski jest fanem produkcji domowego kefiru przy pomocy grzybka tybetańskiego. Sprawdził go na sobie, poleca pacjentom. Podobnie jak doktor Kubat. Mleko poddane aktywności grzybka tybetańskiego zamienia się w kefir. Taki napój zawiera wyjątkowe spektrum kultur bakterii i drożdży, witamin i enzymów,

Jest doskonałym probiotykiem, Odpowiednio przechowywany grzybek starcza na długo, właściwie na zawsze – bowiem mając go już stajemy się hodowcami :). Produkcja kefiru nie nastręcza żadnych trudności, trzeba tylko pamiętać, by grzybek i napój nie miały styczności z metalem (nakrętki od słoików!).

Gdy wyjeżdżamy z domu – grzybek świetnie się przechowa w zamrażarce. Rozpoczynając przygodę z jkefirem z grzybka bądźcie ostrożni – wrażliwcy mogą poczuć rewolucje. Wojna bakterii w jelitach bywa mocno odczuwalna. Łatwiej ją przetrwać, gdy kefir wprowadzamy do menu stopniowo. Osoby, które już przyzwyczaiły organizm do kefiru mogą go latem pić codziennie, miło chłodzi.

See also:  Podaj KtRy Ze StarożYtnych LudóW Stworzył Pierwszy W Dziejach Alfabet?

Można go mieszać z owocami, bo zestaw bakterii w tym napoju świetnie radzi sobie z trawieniem połączenia „kefir+owoce”, (dodając mniejkefiru, a więcej kolorowych owoców). Zimą lepiej robić 2-3 tygodniowe przerwy. Zapewne niektórzy czytelnicy znów się obruszą, że polecam „jakieś drogie wymysły”.

Jaka jest różnica między kefirem a maślanka?

Różnica nie tylko w smaku – Zarówno kefiry jak i maślanki należą do kategorii fermentowanych produktów mleczarskich. Kefir od maślanki różni się sposobem produkcji, smakiem i konsystencją. Kefiry są gęstsze, wyraźne i ostrzejsze w smaku. Maślanki zaś – łagodne i bardziej płynne. Kefir wyróżnia się wyraźnym, kwaśnym orzeźwiającym smakiem, który uzyskujemy dzięki procesowi fermentacji mlekowej i alkoholowej.

  1. Podczas tego procesu powstają kwas mlekowy, alkohol etylowy, dwutlenek węgla, aldehydy i dwuacetyl.
  2. Zasadniczo kefir jest otrzymywany z mleka znormalizowanego, pasteryzowanego, poddanego fermentacji alkoholowo-mlekowej przez dodanie zakwasu, uzyskanego z grzybków kefirowych lub szczepionek czystych kultur bakteryjnych.

Produkt ten jest wytwarzany z użyciem tzw. ziaren kefirowych – w skład, których wchodzą bakterie oraz drożdże. Fermentacja kefiru trwa od 1 do 3 dni w hermetycznie zamkniętych naczyniach przechowywanych w temp.12-14oC. Podczas procesu produkcyjnego grzybki kefirowe wchodzą w symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży.

  1. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan), zwany kefiranem.
  2. Efir ogórek z koperkiem z mleczarni Jana (ŚSM) to przykład nowatorskiego choć przecież prostego produktu.
  3. To przykład nowego myślenia o konsumpcji znanego i cenionego napoju.
  4. Z kolei maślanka z technologicznego punktu widzenia jest produktem ubocznym powstałym w wyniku zmaślania śmietany w procesie przemysłowej produkcji masła.

Maślanka określana jest jako niskotłuszczowy (od 1,5% do 2%) mleczny napój fermentowany, o łagodnym, orzeźwiającym, śmietankowo-orzechowym smaku. Powstawać może także z pasteryzowanego mleka, do którego dodaje się specjalne szczepy bakterii. Po procesie fermentacji rozlewa się ją do kartonowych lub plastikowych opakowań. Ciekawy produkt Cytrynowy smak maślanki to w zasadzie rzadkość, a przez to i nowość na polskim rynku. Ostry i cierpki smak to duże wyzwanie dla technologów, dlatego producent wyraźnie go dostosował do oczekiwań konsumentów. Producent : Grupa Mlekovita.

Czy kefir jest dobry na cholesterol?

Kefir – na zdrowie ! KEFIR – na zdrowie! KtRy Kefir Jest Najzdrowszy Jednym z najczęstszych wiosennych postanowień jest zrzucenie po zimie zbędnych kilogramów. Niestety, jogging czy intensywne ćwiczenia na siłowni to tylko połowa sukcesu. Musimy mieć świadomość, że koniecznie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Pomoże w tym odpowiednio zbilansowana – zdrowa dieta.

Powinna być lekkostrawna, z wyeliminowaniem potraw tłustych i węglowodanów, natomiast oparta np. o lekkie i smaczne produkty nabiałowe, których nie brak w ofercie Piątnicy. Jednym z ulubionych produktów mlecznych, szczególnie w okresie wiosennym jest kefir, przez wielu z nas nazywany prawdziwym cudotwórcą.

Łagodzi problemy trawienne, wzmacnia organizm, a przy tym zawiera dużo białka witamin i potrzebnych nam dobroczynnych bakterii kefirowych. Kilka słów o kefirze: Kefir jest jednym z najstarszych na świecie mlecznych napojów fermentowanych. Mieszkańcy Kaukazu przez setki lat wytwarzali go domowym sposobem.

  • Współcześnie do produkcji kefiru używa się najnowocześniejszych linii technologicznych.
  • Efir powstaje w trakcie procesu fermentacji, który jest przeprowadzony przy udziale bakterii.
  • W ten sposób tworzą się substancje nadające produktowi lekko kwaśny smak i właściwości łagodnego musowania.
  • Efir zawiera żywe Kultury bakterii hamujące rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach oraz ułatwiające przyswajanie laktozy i składników mineralnych, obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także stymulujące system immunologiczny.

Bogactwo wartości odżywczych: Kefir dostarcza organizmowi bogatą kompozycję składników budulcowych, w tym białka, witamin i minerałów. Zawiera najlepiej przyswajalny wapń występujący w idealnej proporcji z fosforem, dobrze przyswajalne białko, magnez, fosfor i potas.

  • Magnez w połączeniu z wapniem reguluje ciśnienie krwi.
  • Z kolei wapń obniża poziom cholesterolu we krwi (ogranicza jego wchłanianie z pożywienia).
  • Dieta bogata w kefir i produkty mleczarskie zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i chroni przed chorobami układu krążenia: miażdżycą, udarem, zawałem.
  • Niektóre bakterie obecne w mlecznych napojach fermentowanych (Bifidobacterium) aktywują system immunologiczny i stymulują komórki układu odpornościowego.

W wyniki tego pojawiają się przeciwciała, które dezaktywują lub wręcz niszczą obce komórki, takie jak bakterie chorobotwórcze. Dlaczego warto sięgać po Kefir? Kefir stanowi cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Przy jego zakupie jednak powinniśmy upewnić się, że zawierał żywe kultury bakterii – ponieważ tylko taki produkt korzystnie oddziałuje na stan naszego zdrowia.

To właśnie obecność niezwykle pożytecznych, żywych kultur bakteryjnych powoduje uniesienie wieczka. Jest to jak najbardziej prawidłowy objaw, który świadczy o naturalnych procesach zachodzących w kefirze. Mamy wówczas pewność, że taki „żywy” kefir wpłynie dobroczynnie na stan naszego zdrowia. Im częściej spożywamy kefir, tym lepiej, niezależnie od naszego wieku oraz płci, zwłaszcza jeśli wykazujemy małą aktywność fizyczną.

Mleczne napoje fermentowane powinny być konsumowane codziennie – najlepiej zamiast drugiego śniadania lub kolacji. Na bazie kefiru można sporządzać wyśmienite koktajle z dodatkiem bogatych w witaminy i błonnik owoców, także mrożonych. Do przygotowywania sosów i dipów polecamy mieszanie majonezu z kefirem – będą równie smaczne, a mniej kaloryczne i zdrowsze.

W upalne dni z kefiru z dodatkiem warzyw lub owoców można przygotować chłodnik o dowolnym smaku. Kefir z OSM Piątnicy występuje w dwóch wersjach − o 0% lub 2% zawartości tłuszczu. Na tle innych tego typu produktów, wyróżnia go niezwykle gładka, aksamitna konsystencja. Doskonale smakuje na słodko, z dodatkiem zmiksowanych owoców sezonowych lub na słono, jako dodatek do dań obiadowych.

Szczególnie polecany jest, jako baza do wyśmienitego wiosennego chłodnika ze szczypiorkiem, świeżym ogórkiem i rzodkiewką. 1-3 (10) Ta witryna internetowa używa plików cookie, włączając w to sygnały nawigacyjne sieci Web i pliki cookie podmiotów zewnętrznych, które poprawiają Twój komfort korzystania z Internetu, gdyż umożliwają nam dostosowywanie treści do Twoich zainteresowań i zwyczajów podczas przeglądania sieci.

Poprzez dalsze korzystanie z naszej Witryny internetowej udzielasz nam zgody na użycie plików cookie oraz sygnałów nawigacyjnych sieci Web. Aby uzyskać informacje dotyczące plików cookie i szczegółowe informacje dotyczące sposobu wykorzystywania Twoich danych osobowych, a także informacje o sposobie wycofania swojej zgody (co możesz zrobić w dowolnym czasie), zapoznaj się z naszą,

: Kefir – na zdrowie !

Czy można pić kefir codziennie?

Kefir pomaga w problemach trawiennych – Probiotyki, takie jak kefir, mogą pomóc przywrócić równowagę przyjaznych bakterii w jelitach. Dlatego są bardzo skuteczne na przykład w walce z biegunką. Badacze udowodnili, że codzienne spożywanie kefiru i stosowanie diety bogatej w błonnik poprawia trawienie, zmniejsza stan zapalny i łagodzi objawy nieswoistego zapalenia jelit, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodów.

Co lepsze kefir czy probiotyk?

Kefir – Kefir jest jednym z najpopularniejszych, naturalnych probiotyków. W jego składzie znajdziemy między innymi bakterie Lactobacillus, które mogą zapobiegać i leczyć biegunkę oraz Bifidobacteria, które mogą pomóc w łagodzeniu biegunki i leczeniu zaparć.

Efir jest lepszy niż suplementy probiotyczne, ponieważ jedna kapsułka sztucznych probiotyków zawiera zwykle około 15 milionów pożytecznych bakterii. Dla porównania, jedna mała szklanka świeżego kefiru zawiera ich znacznie więcej. Co ciekawe, kefir może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego przetwarzają laktozę na kwas mlekowy.

Ponadto kefir pobudza apetyt i zwiększa produkcję enzymów trawiennych.

Ile można pić kefiru dziennie?

Kefir – pyszny i lekki dodatek do dań – Szklankę kefiru można pić w formie przekąski bądź dodatku do obiadu, ale może on stanowić także bazę do smacznych, wartościowych koktajli owocowych bądź warzywnych.

Koktajle odchudzające – 8 przepisów na domowe koktajle

Ciekawym rozwiązaniem, zwłaszcza dla osób unikających nadmiaru kalorii, będzie zastąpienie nim tłustej śmietany czy jogurtu jako dodatku do zup, sosów czy dań mącznych takich jak na przykład knedle czy pierogi. Kupny bądź domowy kefir może także stanowić bazę do chłodników, puszystych naleśników, gofrów, ciast jogurtowych, babeczek, a nawet pieczywa.

Jak wygląda piramida żywieniowa?

Warto pamiętać, by przynajmniej kilka razy w tygodniu spożyć minimum jedną szklankę kefiru. Pozwoli to na zachowanie odpowiedniego stanu mikroflory jelitowej, co wpłynie pozytywnie na wzmocnienie odporności organizmu, a także zniweluje uczucie senności w ciągu dnia.

Jest to produkt o szerokim zastosowaniu, który dzięki swojej niskiej kaloryczności oraz lekkostrawności sprawdzi się także w przypadku zaburzeń pracy układu pokarmowego. Co więcej, wyprodukowanie własnego kefiru w domu może być ciekawym doświadczeniem oraz sposobem na ograniczenie kupowania produktu w plastikowych opakowaniach.

Treści z serwisu Medonet mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem a jego lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

  • nabiał
  • kefir
  • domowy kefir
  • Dlaczego powinieneś pić kefir codziennie? Wystarczy jedna szklanka, żeby ciało poczuło różnicę Kefir, choć jest bardzo zdrowym produktem, pojawia się na naszych stołach o wiele rzadziej niż jogurt. Szkoda, ponieważ jest on naturalnym probiotykiem. Nie tylko. Joanna Murawska
  • Petarda na płaski brzuch. Wsyp łyżkę do kefiru i poczuj luz w pasie Wzdęty brzuch to często konsekwencja zalegających w jelitach mas, które powodują, że gorzej trawimy i niezbyt dobrze się czujemy. Często wystarczy nieco zmienić. Magda Ważna
  • Kefir wycofany ze sprzedaży. Powodem wykrycie salmonelli Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu z obrotu partii kefiru produkowanego przez OSM Łobżenica. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Salmonella. Adrian Dąbek
  • Grzybek tybetański – działanie, przepis na kefir, szkodliwość Grzybek tybetański – opinie, które możemy znaleźć na jego temat są bardzo pozytywne, a przygotowany na jego bazie kefir jest podobno zbawienny dla zdrowia. Czym. Paulina Kalbarczyk