Dlaczego Nie Ma Cukru

Dlaczego Nie Ma Cukru

Czy w sklepach brakuje cukru?

W ubiegłym tygodniu wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk zapewnił, że w Polsce nie zabraknie cukru. Podkreślił, że braki cukru w sklepach i wprowadzanie limitów na jego zakup wynikały z przejściowych trudności w logistyce zagranicznych koncernów handlowych.

W jakiej sieci brakuje cukru?

STRONA GŁÓWNA Handel Brakuje cukru w Biedronce. Sieć wprowadziła limity dla klientów. Co się stało?

Handel

Autor: Agata Kinasiewicz Data: 19-07-2022, 17:36 Aktualizacja: 20-07-2022, 13:01

Oprócz braku innych towarów w Biedronkach, o których już pisaliśmy, w większości sklepów brakuje także cukru. Sieć wprowadziła limity na zakup cukru – do 10 kg na jednego klienta. Zapytaliśmy więc Biedronkę, dostawców i pracowników o to, co się dzieje i dlaczego w sklepach brakuje cukru. Dlaczego Nie Ma Cukru Braki cukru w sklepach Biedronki widać w wielu województwach. Sieć wprowadziła limity dla klientów/ fot. AK Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl Na początku o braku cukru w sklepach Biedronka przeczytać można było w mediach społecznościowych. Dalsza część artykułu (89%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi „Strefa premium”. lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dlaczego tak drożeje cukier?

Cukier znów drożeje. Globalne zapasy najniższe od 11 lat Ceny cukru znów rosną. Wpłynie to również na ceny słodyczy i napojów. Podwyżki już możemy odczuć w sklepach. „Cukier to dziś zdecydowany lider wzrostu cen. Stoi za nimi niższa podaż na świecie, także w Polsce, przy ciągle wysokiej konsumpcji. Globalne zapasy są najniższe od 11 lat” – pisze czwartkowa „Rzeczpospolita”. Jak informowaliśmy w money.pl, już w połowie kwietnia kontrakty na cukier na giełdzie w Londynie były najwyższe od 11 lat i wzrosły o 20 proc. Z kolei w wzrost 17-procentowy oznaczał, że ceny były najwyższe od 2016 r. Skąd takie wzrosty?, największy producent cukru na świecie, choć prognozuje zwiększoną produkcję cukru, to jednak zakłady przetwarzające trzcinę cukrową mogą przestawić się na etanol. Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści. Sortuj według Popularne Najnowsze Najstarsze A łunia kazała polikwidować cukrownie. Tera ratujemy Brazil i ich trzcinę Wróci Donald,to sprzeda resztę Cukrowni Niemcom Magazyny cwaniaków z Niemiec pękają w szwach to trzeba zrobić trik trak ale w Polsce szafki w domach też pękają od nadmiaru cukru więc i tak nikt go kupował nie będzie 🤣 ja mam w domu 100 kg 🤪 cukiernica 3 miesiące temu Powtórka z poprzedniego roku. Niedawno jeszcze była promocja w Biedronce – cukier po 3,99 tydzień później już informacja że cukru nie ma hehe no tak sezon przetworów to trzeba zarobić. W tamtym roku co niektórzy kupowali nawet po 12 zł za kg cukru więc chętnych nie brakuje, trzeba się nachapać,

  1. To takie typowo polskie.
  2. Dopiero pisali że w Polsce i na świecie są pełne magazyny cukru i jest problem przed nową kampanią najpierw wywindowali sztucznie ceny chytruski a teraz płacz bo ludzie nie kupują! Więc teraz wymyślili że brak na rynkach światowych to co się stało z tymi zapasami w magazynach? : Cukier znów drożeje.

Globalne zapasy najniższe od 11 lat

Czemu cukier znika że sklepów?

Puste sklepowe półki. Polacy masowo wykupują cukier w reakcji na wzrost cen Cukier / Shutterstock Powodem pustych półek nie jest brak towaru na rynku, ale wzmożony popyt wywołany strachem przed dalszymi wzrostami cen. Intuicja klientów jest słuszna: w hurtowniach produkt jest już droższy niż w detalu Biedronka i Netto wprowadziły limity na sprzedaż cukru jako pierwsze.

  • Ilka dni później dołączyło do nich Aldi, a przed weekendem Auchan i Lidl.
  • Od piątku klient może kupić w naszej sieci maksymalnie 10 kg cukru na jednym paragonie – potwierdza Aleksandra Robaszkiewicz z Lidl Polska.
  • Powód? Masowe zakupy spowodowane wzrostem, przez które cukier znika z półek szybciej niż zwykle.

Według Głównego Urzędu Statystycznego średnia cena 1 kg cukru w detalu w czerwcu 2021 r. wynosiła 2,77 zł, w styczniu tego roku było to już 3,37 zł, a w czerwcu – 3,92 zł. Oficjalnych danych za lipiec jeszcze nie ma, ale wiadomo, że jest drożej. Zdaniem ekspertów średnia cena przekroczyła 4 zł, choć są sieci jak Lidl, gdzie wynosi już 4,99 zł za 1 kg. Przejdź do strony głównej : Puste sklepowe półki. Polacy masowo wykupują cukier w reakcji na wzrost cen

Dlaczego jest taki popyt na cukier?

Hurtowe zakupy – Przyczyną jest zwiększony popyt. Ten występuje co roku w sezonie letnim, kiedy cukru zużywa się więcej choćby do przetworów. W tym roku dodatkowym czynnikiem jest drożyzna. Ludzie robią zapasy w obawie przed wzrostem cen, ale też ulegają obawom o to, że cukru może po prostu za jakiś czas zabraknąć.

  • Tę panikę, jak się okazuje, nakręcili po części przedsiębiorcy.
  • Sieci handlowe mówią wprost o tym, że niskie ceny w sklepach ściągnęły do nich właścicieli firm, którzy kupowali cukier w — delikatnie mówiąc — niedetalicznych ilościach.
  • Na podstawie analizy paragonów można stwierdzić, że nabywcami są przedsiębiorcy, a nie gospodarstwa domowe – podkreślał, informując o wprowadzonych limitach, Marcin Hadaj, menedżer ds.
See also:  Dlaczego Citrafleet Nie DziaA

komunikacji korporacyjnej w sieci Biedronka. O hurtowych zakupach mówili także przedstawiciele sieci Lidl. To restauratorzy i cukiernicy rzucili się na cukier w sklepach? Emilia Witowicz, właścicielka cukierni w Olsztynku, z której jagodzianki zostały okrzyknięte najlepszymi w Polsce, twierdzi, że w towar zaopatruje się wyłącznie w hurtowniach.

  1. Należy pamiętać, że zaopatrywanie cukierni i restauracji w produkty żywnościowe wcale nie jest prostą sprawą.
  2. Aby przewozić żywność, trzeba posiadać specjalny samochód do przewozu z pozwoleniem z sanepidu.
  3. Towar musi być przewożony w odpowiedniej temperaturze.
  4. Mrożonki muszą być transportowane w chłodniach.

Kontrole są prowadzone bardzo często – mówi.

Dlaczego cukier jest taki drogi?

Dlaczego cukru brakuje w sklepach? – W czerwcu portal money.pl informował, że jeszcze w tym roku cukier zdrożeje. Okazuje się bowiem, że choć w Polsce wciąż produkuje się go dużo, coraz więcej rolników rezygnuje z uprawy buraków cukrowych z powodu rosnących kosztów i nieopłacalności produkcji.

  1. Choć producenci cukru starali się zaoferować swoim dostawcom jak najlepsze warunki, wielu z nich i tak nie zdecydowało się kontynuować uprawy buraków.
  2. Uprawa buraków i produkcja cukru już od jakiegoś czasu są coraz mniej popularne w całej Europie.
  3. Z tego powodu ceny cukru wędrują do góry, a na rynku jest go mniej.

Gdy przeminie już sezon na przetwory i do sklepów trafi cukier z tegorocznych buraków, nie mamy co liczyć na obniżkę cen. Koszty produkcji muszą bowiem się zwrócić, a te poszły w górę bardzo znacznie. Z tego powodu konsumenci zapłacą za szczyptę słodyczy nawet o 40 proc.

Czy cukier jest w Biedronce?

Biedronka: to różne rodzaje cukru – Do informacji o różnicach w cenach cukru odniosła się sama Biedronka. Jak podkreśla Marcin Hadaj, menedżer ds. komunikacji korporacyjnej w Jeronimo Martins Polska, nie powinniśmy porównywać ze sobą cen produktów, które „mają inne właściwości i de facto są zupełnie innymi produktami – cukier biały/trzcinowy z cukrem drobnym, który jest i zawsze był droższy (stosuje się go głównie w cukiernictwie)”.

Kto odpowiada za brak cukru?

Szef Ministerstwa Aktywów Państwowych wskazał winnych braku cukru w Polsce. – () Są to firmy, które wykupiły polskie cukrownie w latach 90. To dwie duże niemieckie firmy funkcjonujące na polskim rynku, które kontrolują 60 proc.

Ile kosztuje cukier w 2023 roku?

Według GUS, średnia cena detaliczna cukru w marcu 2023 roku wyniosła 6,32 zł/kg. To z kolei 83% więcej niż przed rokiem. Znaczący wzrost kosztów cukru miał miejsce w okresie letnim 2022 r. czemu sprzyjał zwiększony popyt na rynku wewnętrznym.

Ile kosztuje 1 kg cukru w Polsce?

Cena regularna 5,99 zł /opak.

Ile kosztuje 1 kg cukru w Kauflandzie?

Porównaj ceny produktów

Górny Śląsk Trójmiasto
Intermarche 5,79 (2023-09-08) 5,79 (2023-09-08)
Kaufland 5,79 (2023-08-25) 5,79 (2023-08-25)
Lewiatan 6,79 (2023-09-15)
Lidl 5,79 (2023-08-18) 5,79 (2023-08-18)

Kiedy cukier wraca?

U ludzi zdrowych maksymalne stężenie cukru występuje około 60 minut po rozpoczęciu posiłku i rzadko przekracza 140 mg/dl. Do wartości sprzed posiłku wraca natomiast po około 2-3 godzinach.

Kiedy będzie dostępny cukier?

O cukrowej panice i pustych półkach w Polsce napisano już wiele. Branża i politycy uspokajają, że cukru nie brakuje, a problemem jest niepotrzebne nadmiarowe jego wykupowanie, co czyści sklepowe magazyny między dostawami. Zobacz także: Netto tłumaczy problemy z cukrem.

Sieć zauważyła pewien trend Eksperci są też zgodni, że o ile cukier na sklepowe półki wróci, to stare ceny już nie. „Wszyscy obserwujemy, że ceny wzrastają z miesiąca na miesiąc, dlatego nie wydaje mi się możliwe, że producenci będą zawierać kolejne umowy z cenami, które obowiązywały na przykład rok temu.

Proszę pamiętać, że na producentów cukru działa obecnie bardzo wysoka presja kosztowa, związana z rosnącymi cenami surowca, energii, transportu czy wynagrodzeń”— mówi w rozmowie z portalem wiadomoscihandlowe.pl Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

„Nie ulega wątpliwości, że ceny cukru wzrosną. Po pierwsze, w obecnym roku gospodarczym producenci cukru zakontraktowali trochę mniejszą ilość buraka cukrowego. Część plantatorów w tym roku wybrała bardziej konkurencyjne uprawy pod względem cenowym. Burak cukrowy konkuruje na przykład z pszenicą, której ceny wzrosły w sposób znaczący.

Po drugie, producenci cukru doświadczają bardzo dużej presji kosztowej” — podkreśla.

See also:  Dlaczego Ocet Zbija GorCzkę

Kto odpowiada za cukier w Polsce?

Kluczowy gracz na rynku cukru – To właśnie Krajowa Grupa Spożywcza jest dominującym graczem na rynku cukrowym — produkuje 900 tys. ton cukru rocznie i zaopatruje ok.40 proc. odbiorców cukru w Polsce. Pozostałe 60 proc. produkują i dostarczają do Polski trzy koncerny, które należą do niemieckich firm.

Co się dzieje z cukrem na rynku?

Presja na ceny cukru. To znowu się dzieje. Ekspert Banku Pekao SA analizuje rynek Zdaniem eksperta Banku Pekao SA, prognozy na nowy sezon 2023/24 wskazują na utrzymanie silnej presji na ceny cukru w krótkim i średnim okresie. Prognozy dot. rynku cukru; fot. Faran Raufi on Unsplash

Cukier jako jedyny z 5 głównych grup produktów analizowanych przez FAO, był w maju droższy niż rok wcześniej i to aż o 31%. Wzrosty cen cukru na świecie przez napięcia podażowe na rynku globalnym związane ze spadkiem produkcji w kilku krajach o dużym znaczeniu dla światowej podaży. Prognozy na nowy sezon 2023/24 nie wskazują na szybką stabilizację sytuacji na globalnym rynku. Sytuację na rynku komentuje Grzegorz Rykaczewski, ekspert Departamentu Analiz Makroekonomicznych Banku Pekao SA.

podkreśla, że od kilku miesięcy na rynku światowym obserwujemy spadki cen surowców rolnych. Poziom indeksu FAO, który obrazuje sytuację na globalnym rynku żywności był w maju br. niższy o 21% w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem. – Jednak na tym tle w ostatnich miesiącach wyróżnia się cukier, którego notowania dynamicznie rosną.

Co się dzieje z cukrem w Polsce?

Rosną też koszty producentów cukru – Fakt.pl odnotowuje, że ceny cukru rosną też po stronie producentów. W lutym 2022 r. za tonę płacili 1870 zł, lecz już 12 miesięcy później – 3762 zł, To wpływa na firmy, które wykorzystują cukier do produkcji żywności lub przetwórstwa.

  • Do tego dochodzą jeszcze koszty samej produkcji tego towaru.
  • Do tego dochodzą jeszcze m.in.
  • Wyższe koszty magazynowania ze względu na drożejący prąd, wyższe pensje pracowników, jak i coraz droższe opakowania.
  • Efekt? Jeszcze we wrześniu 2021 r.
  • Według cena detaliczna cukru wynosiła 2,82 zł za kg.
  • W marcu za niego płaciliśmy średnio 6,32 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści. Sortuj według Popularne Najnowsze Najstarsze 9zł_kilo_cukr.3 miesiące temu „W marcu za niego płaciliśmy średnio 6,32 zł” a co mnie obchodzi co było w marcu, dzisiaj 19 VII 2023 r. Cukier UFO. Magazyny pełne !! ściema. : Wracają problemy z cukrem? Osiąga na giełdzie ceny najwyższe od dekady

Czemu kazdy wykupuje cukier?

Dlaczego Polacy kupują cukier na zapas? Dlaczego Polacy kupują cukier na zapas? EXPRESS BYDGOSKI Michał Włodarczyk Dlaczego Polacy kupują cukier na zapas? Dr Michał Włodarczyk, ekono¬mista i socjolog z Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy: Ludzie masowo wykupują cukier przede wszystkim dlatego, żeby zdążyć przed podwyżkami, o których czytają w gazetach lub słyszą w te¬lewizji.

Niemal codziennie media ostrzegają przed kolejnymi pod¬wyżkami cen cukru oraz informują o niedoborach cukru na światowych rynkach. Takie komunikaty zdają się zapowiadać kolejne podwyżki. Każdy więc chce zdążyć i kupić jak najwię¬cej po starej, relatywnie niskiej cenie. Aby porównywać zachowania konsu¬mentów w Polsce i w innych krajach, należałoby się najpierw zastanowić, czy w innych krajach gazety i TV po-święcają podwyżkom cen równie wie-le uwagi.

Trudno jest bowiem ustalić, czy masowe zakupy cukru są reakcją na rzeczywisty wzrost ceny, czy raczej obawą przed kolejnymi podwyżkami. Te obawy najczęściej spowodowane są medialną paniką. Druga kwestia to bagaż historii. Mamy za sobą kilka-dziesiąt lat gospodarki centralnie pla¬nowanej, w której podwyżki benzyny i cukru zapowiadane byty z wyprze¬dzeniem w telewizji i gazetach.

Ile kosztuje 1 kg cukru w Dino?

Dino cukier 1 kg 3,99 zł.

Czy cukier jeszcze zdrożeje?

Dlaczego Nie Ma Cukru Światowe zapasy cukru są najniższe od 11 lat, ceny wciąż idą w górę. Tradycyjnie większy popyt latem – napoje i przetwory, często prowadzi do braków rynkowych i skokowych podwyżek cen. Jak będzie z cenami cukru w 2023 roku? Na rynkach światowych ceny cukru idą wciąż w górę, ustanawiają nowe rekordy i tylko przez nie wyhamował trend spadkowy cen żywności.

Cukier podrożeje! O ile? Ceny cukru pójdą w górę: dlaczego? Warto kupować cukier na zapas?

Wielu analityków rynku uważa, że ceny cukru od jesieni ustabilizowane na poziomie 6-6,5 zł za kilogram długo się nie utrzymają, bo zapasy w magazynach kurczą się w szybkim tempie. Nie ma też co liczyć na import, bo cukier jest produktem poszukiwanym na całym świecie.

See also:  Dlaczego Piecze Po Clotrimazolum

Po czym najbardziej wzrasta cukier?

3. Podwyższony cukier a dieta – Cukier we krwi najczęściej podwyższa nadmierne spożycie węglowodanów oraz przyjmowanie zbyt obfitych, nieregularnych posiłków. Poziom glukozy podwyższają przede wszystkim:

produkty z jasnej mąki, takie jak drożdżówki, bułki maślane, chleb pszenny, białe bułki, makaron z białej mąki, biały ryż, drobne kasze (np. kasza manna), lody, kremy, torty, wyroby cukiernicze, czekolada, batony czekoladowe i cukierki, warzywa: groszek, kukurydza konserwowa, bób, rzepa, pieczone i gotowane ziemniaki, owoce: banany, arbuzy, melony, ananasy z puszki, owoce konserwowe, kandyzowane, suszone i w syropie, dżemy, powidła i marmolady, soki owocowe, słodkie napoje gazowane.

Czy w sklepach jest cukier?

Gdzie kupić cukier? – Cukier jest dostępny w większości sklepów spożywczych, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Można go zakupić w supermarketach, marketach spożywczych, a także w sklepach z żywnością ekologiczną. Warto również sprawdzić oferty sklepów internetowych, gdzie często można znaleźć korzystne ceny i promocje na produkty spożywcze, w tym również cukier.

Dlaczego w Polsce cukier jest taki drogi?

Dlaczego cukru brakuje w sklepach? – W czerwcu portal money.pl informował, że jeszcze w tym roku cukier zdrożeje. Okazuje się bowiem, że choć w Polsce wciąż produkuje się go dużo, coraz więcej rolników rezygnuje z uprawy buraków cukrowych z powodu rosnących kosztów i nieopłacalności produkcji.

  1. Choć producenci cukru starali się zaoferować swoim dostawcom jak najlepsze warunki, wielu z nich i tak nie zdecydowało się kontynuować uprawy buraków.
  2. Uprawa buraków i produkcja cukru już od jakiegoś czasu są coraz mniej popularne w całej Europie.
  3. Z tego powodu ceny cukru wędrują do góry, a na rynku jest go mniej.

Gdy przeminie już sezon na przetwory i do sklepów trafi cukier z tegorocznych buraków, nie mamy co liczyć na obniżkę cen. Koszty produkcji muszą bowiem się zwrócić, a te poszły w górę bardzo znacznie. Z tego powodu konsumenci zapłacą za szczyptę słodyczy nawet o 40 proc.

Czy w Lidlu brakuje cukru?

Cukier stał się w ostatnich dniach towarem deficytowym w naszych sklepach. A jego cena poszybowała w górę. Dlaczego? Jak informuje nasz siostrzany portalspożywczy, w środę na wprowadzenie limitów obowiązujących klientów zakupujących cukier zdecydowała się Biedronka a w ślad za nią także Aldi i Netto.

  • Z kolei Lidl i Żabka na razie nie przewidują takich działań.
  • Na przykład w Biedronce jeden klient na jednym paragonie mógł zakupić maksymalnie 10 kg cukru.
  • Obserwujemy zwiększone zapotrzebowanie na cukier, będące wynikiem rosnącego skokowo popytu na cukier, który jest reakcją konsumentów na informację o pojawiających się brakach cukru.

Biorąc pod uwagę dodatkowo, że jesteśmy w pełni sezonu na przetwory, kiedy zapotrzebowanie na cukier naturalnie jest większe, klienci kupują więcej niż realnie potrzebują. Mamy też sygnały, że cukiernicy przestawili się na cukier z rynku zamiast z hurtowni, z uwagi na niższe ceny detaliczne.

  • Dlatego też, aby zapewnić cukier możliwie szerokiej grupie naszych klientów, 12 lipca wprowadziliśmy limit zakupowy wynoszący do 10 kg cukru na jeden paragon.
  • Obowiązuje on we wszystkich sklepach naszej sieci, do odwołania.
  • Równocześnie dokładamy starań, by cukier był dostępny we wszystkich naszych sklepach i by nie brakowało go dla klientów Netto.

Korzystamy z zapasów centralnych, jak również zwiększamy zamówienia u producentów w Polsce, a także nawiązujemy współprace z zagranicznymi dostawcami cukru – informuje farmer.pl Patrycja Kamińska, PR Manager Netto.

Co się dzieje z cukrem w Polsce?

Rosną też koszty producentów cukru – Fakt.pl odnotowuje, że ceny cukru rosną też po stronie producentów. W lutym 2022 r. za tonę płacili 1870 zł, lecz już 12 miesięcy później – 3762 zł, To wpływa na firmy, które wykorzystują cukier do produkcji żywności lub przetwórstwa.

Do tego dochodzą jeszcze koszty samej produkcji tego towaru. Do tego dochodzą jeszcze m.in. wyższe koszty magazynowania ze względu na drożejący prąd, wyższe pensje pracowników, jak i coraz droższe opakowania. Efekt? Jeszcze we wrześniu 2021 r. według cena detaliczna cukru wynosiła 2,82 zł za kg. W marcu za niego płaciliśmy średnio 6,32 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści. Sortuj według Popularne Najnowsze Najstarsze 9zł_kilo_cukr.3 miesiące temu „W marcu za niego płaciliśmy średnio 6,32 zł” a co mnie obchodzi co było w marcu, dzisiaj 19 VII 2023 r. Cukier UFO. Magazyny pełne !! ściema. : Wracają problemy z cukrem? Osiąga na giełdzie ceny najwyższe od dekady